Matt Groening

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Matt Abram Groening
Gimė 1954 m. vasario 15 d. (70 metų)
Portlandas, Oregonas, JAV
Tėvas Houmeris Groeningas (Homer Philip Groening)
Motina Margareta Vigum (Margaret Ruth Wiggum)
Sutuoktinis (-ė) Debora Kaplan (Deborah Caplan)
Veikla karikatūristas, rašytojas, prodiuseris, animatorius
Žymūs apdovanojimai
  • 10 Emmy apdovanojimų
  • 2002 m. laimėjo National Cartoonist Society Reuben apdovanojimą
  • 2004 m. gavo British Comedy apdovanojimą už didelius nuopelnus komedijai.
Parašas

Metju Abramas „Metas“ Greiningas (angl. Matthew Abram „Matt“ Groening; g. 1954 m. vasario 15 d. Portlande, Oregono valstijoje) – amerikiečių karikatūristas („Life in Hell“), rašytojas, prodiuseris, animatorius. Populiarių animacinių serialų „Simpsonai“ , „Futurama“ ir „Disenchantment“ kūrėjas.

Jaunystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Penkių vaikų šeimoje jis buvo trečias. Jo motina, Margareta Vigum (Margaret Ruth Wiggum), dirbo mokytoja, o tėvas, Houmeris Greiningas (Homer Philip Groening) buvo kino filmų kūrėjas, reklamos agentas, rašytojas bei karikatūristas. Nuo 1972 iki 1977 m., Greiningas lankė The Evergreen State kolegiją Olimpijoje, Vašingtono valstijoje. Jis buvo „The Cooper Point Journal“ – mokyklos laikraščio redaktoriumi.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1977 m., būdamas 23 metų, Greiningas persikraustė į Los Andželą dirbti rašytoju. Dirbo įvairius darbus: vaidino antraplanį vaidmenį filme „When Everyday Was The Fourth of July“, restorane plovė ir nešiojo indus, slaugytoju senelių prieglaudoje ir kt. Jo pirmasis komiksas, pavadinimu „Forbidden Words“ (Uždrausti žodžiai), buvo įdėtas 1978 m. į avangardistų žurnalą „Wet“, rugsėjo/spalio leidime.

Greiningas gavo teksto surinkinėtojo, sekretoriaus darbą laikraštyje „Los Angeles Reader“. Savo piešinius Greiningas parodė laikraščio redaktoriui Džeimsui Vovelui (James Vowell), kurie jam patiko ir ilgainiui Metas Greiningas gavo skiltį savo piešiniams publikuoti. 1980 m. balandžio 25 d. buvo išleistas „Los Angeles Reader“ laikraštis su pirmuoju komikso „Life in Hell“ epizodu.

„Life in Hell“ iškart tapo populiariu. 1984 m. lapkričio mėnesį jo draugė ir bendradarbė Debora Kaplan (Deborah Caplan) pasiūlė išleisti atskirą „Love is Hell“ komiksą, kurio 22 tūkstančiai kopijų buvo greitai išpirkti. Vėliau buvo išleistas dar vienas jo komiksas „Work is Hell“. Kaplan ir Greiningas paliko laikraštį ir įkūrė „Life in Hell Co.“, kuri turėjo rūpintis komikso pardavimu.

„Simpsonai“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Simpsonai.

Netrukus Meto Greiningo kuriamas komiksas pritraukė Holivudo prodiuserio ir kompanijos „Gracie Films“ kompanijos įkūrėjo – Džeimso Brukso dėmesį. 1985 m. Bruksas ir Greiningas pasirašė darbo kontraktą, kurti animacinius filmukus Fox laidai „The Tracey Ullman Show“. Džeimsas L. Bruksas norėjo, kad Greiningas kurtų filmukus komikso „Life in Hell“ pagrindu. Tačiau Greiningas, bijodamas netekti nuosavybės teisių, sukūrė fiktyvią Simpsonų šeimą. Pagrindinius Simpsonų šeimos ir su ja susijusius veikėjus jis pavadino savo šeimos narių vardais. Animacinis filmukas, vaizduojantis Simpsonų šeimą, pirmąkart parodytas 1987 m. balandžio 19 d. Populiarėjant šioms serijoms, buvo nuspręsta pailginti transliavimo laiką iki pusvalandžio. 2007 m. liepos 27 d. įvyko „Simpsonų filmo“ premjera.

„Futurama“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Futurama.

1997 m. jis, su dar vienu „Simpsonų“ kūrėju – Deividu X. Kohenu pradėjo kurti „Futuramą“ – animacinį serialą apie gyvenimą 3000 metuose. Pirmoji serija per Fox kanalą parodyta 1999 m. gegužės 28 d. Po keturių sezonų serialas buvo atšauktas, tačiau dėl aukštų reitingų nuspręsta vėl rodyti nuo 2008 m.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metas Greiningas buvo nominuotas 25 kartus, iš kurių laimėjo 10 Emmy apdovanojimų, 9 už „Simpsonus“ ir 1 už „Futurama“. Greiningas buvo nominuotas 2000 m., o 2002 m. laimėjo National Cartoonist Society Reuben apdovanojimą. 2004 m. gavo British Comedy apdovanojimą už didelius nuopelnus komedijai.

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Greiningas ir Debora Kaplan 1986 m. susituokė ir susilaukė dviejų sūnų, tačiau po 13 metų santuokos, 1999 m., pora išsiskyrė.

Viename interviu Metas Greiningas, kalbėdamas apie religiją, pavadino save agnostiku[1]. Keletą kartų yra finansavęs JAV demokratų partijos atstovus.[2]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]