Mėgėjiška radijo stotis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Mėgėjiška radijo stotis JAV
Mėgėjiška mobili radijo stotis

Mėgėjiška radijo stotis – radijo stotis, kuri gali priimti-siųsti ir tik priimti ir yra skirta radijo mėgėjiškam ryšiui arba tokio ryšio stebėjimui, t. y. skirta radijo mėgėjų veiklai.

Priėmimo-perdavimo radijo stotis susideda iš siųstuvo, imtuvo ir antenos, o priėmimo – iš imtuvo ir antenos.

Radijo mėgėjų veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai savanoriška fizinių asmenų radijo ryšio veikla, kai radijo ryšio stotys naudojamos asmeniniais tikslais ryšiams tarp radijo mėgėjų arba ryšiams tarp radijo mėgėjų stočių palaikyti, neturint su verslu susijusių tikslų ir iš jos nesipelnant.

Radijo mėgėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai besidomintys radijomėgėjiška veikla žmonės, kurie išlaiko radijo mėgėjo kvalifikacinį egzaminą ir turi šiai veiklai leidimą (pvz., Lietuvoje išduotą RRT – Ryšių reguliavimo tarnybos), patys pasigaminę ar įsigiję tinkamas radijo ryšio priemones, specialiai radijo mėgėjams skirtais dažniais tarpusavyje užmezga ryšius eteryje (radijo bangomis, radijo ryšiu).

Šaukiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Radijo šaukinys – elektroninių ryšių išteklius, kurį sudaro raidžių ir skaičių seka, naudojama stoties identifikavimui eteryje.

Radijo šaukinio skyrimas – teisės naudoti radijo šaukinį suteikimas, išduodant leidimą radijo mėgėjų veiklai ar leidimą naudoti radijo šaukinį, kuriame įrašytas šis radijo šaukinys.

Mėgėjiškos radijo stoties šaukinio pavyzdys – LY2BMX. Radijo šaukinys kiekvienu atveju yra visiškai unikalus ir vienintelis.