Lupin III

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lupin III
Žanras Nuotykių, komedijinė drama, nusikaltimai, kaitō
Manga
Autorius Monkey Punch
Leidėjas Japonija Futabasha, Chuokoron-Shinsha
Jungtinės Amerikos Valstijos Tokyopop
Serializuota  Weekly Manga Action
Leidimo metai 1967 m. rugpjūčio 10 d. –
1972 m. balandžio 27 d.
Tomų sk. 14
Manga: Lupin III – World's Most Wanted
Autorius Monkey Punch
Leidėjas Japonija Futabasha
Jungtinės Amerikos Valstijos Tokyopop
Serializuota  Weekly Manga Action
Leidimo metai 1977 m. birželio 23 d. –
1981 m. gegužės 28 d.
Tomų sk. 16
TV anime : Lupin III Part I
Režisierius Sōji Yoshikawa
Studija TMS
Kanalas Japonija YTV, NNS, Animax
Rodymo laikotarpis 1971 m. spalio 24 d. –
1972 m. kovo 26 d.
Serijų sk. 23
TV anime : Lupin III Part II
Režisierius Hideo Nishimaki
Hideo Takayashiki
Noburo Ishiguro
Hayao Miyazaki ir kt.
Studija TMS
Kanalas Japonija NTV, NNS, Animax
Jungtinės Amerikos Valstijos Cartoon Network
Rodymo laikotarpis 1977 m. spalio 3 d. –
1980 m. spalio 6 d.
Serijų sk. 155
TV anime : Lupin III Part III
Režisierius Seijun Suzuki
Studija TMS
Kanalas Japonija YTV, NNS, Animax
Rodymo laikotarpis 1984 m. kovo 3 d. –
1985 m. gruodžio 25 d.
Serijų sk. 50
TV anime : Lupin the Third: Mine Fujiko to Iu Onna
Režisierius Sayo Yamamoto
Studija TMS Entertainment
Kanalas Japonija NTV
Rodymo laikotarpis 2012 m. balandžio 4 d. –
2012 m. birželio 27 d.
Serijų sk. 13

Lupin IIIanime ir manga, 1971 m. sukurta Kazuhiko Kato, pasirašiusio slapyvardžiu „Monkey Punch“. Franšizė pasakoja apie vagių gaujos, vadovaujamos Lupin‘o III anūko Arsene Lupin‘o III, nuotykius. Lupin‘as ir jo gauja keliauja po pasaulį ieškodami lobių ir stengdamiesi pabėgti nuo teisingumo.

Pirmoji „Lupin III“ manga, pasirodžiusi savaitiniame žurnale „Weekly Manga Action“ 1967 metų rugpjūčio 10 dieną, išsiplėtė iki nuolat leidžiamo komikso, televizinio anime, pilnametražio filmo, išleisto ir DVD formatu, muzikinių CD, video žaidimų bei muzikinio teatro spektaklių. „WhiteLight Entertainment“ 2003 m. pardavė vaidybinio filmo teises Holivudui, kuris 2014 m. metais pristatė filmą „Lupin the 3rd“.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiekvienas „Lupin III“ projektas turi savo atskirą siužetą. Pagrindinė visų projektų siužeto ašis sukasi apie tarptautinį vagį Arsene Lupin III. Su juo kartu per pasaulį keliauja Daisuke Jugin (artimiausias bendražygis), Fujiko Mine – femme fatale ir Arsene didžioji meilė, dažniausiai kovojanti prieš jį, Goemon Ishikawa XIII – fechtuotojas ir legendinis Japonijos nusikaltėlis. Paskui Lupin‘ą per visą pasaulį seka pareigūnas Koichi Zenigata, kuris visą savo gyvenimą paskyrė Arsene persekiojimui, tikėdamasis jį kada nors areštuoti.

Veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lupino gauja

Arsene Lupin III – Arsene Lupin‘o anūkas ir labiausiai pasaulyje ieškomas vagis. Dažnai jis kartu su savo gauja sukliudo daug rimtesniems nusikaltimams. Kartais jis atrodo nekompetentingas, tačiau dažniausiai būna tikra šarada jį suimti norintiems teisėsaugos pareigūnams: nepaisant to, kad daug sykių buvo suimtas, jis visada pasprunka. Arsene Lupin‘as jaučia fanatišką trauką įvairiausiems fantastiškiems prietaisams – tai labiausiai atsiskleidžia filme „Castle of Cagliostro“. Jo akla meilė Fujiko Mine, matyt, sunkiausias dalykas gyvenime, dėl kurio jis nuolat patenka į nepageidaujamas situacijas.

Daisuke Jigen – Lupin‘o snaiperis. Jis išsitraukia ginklą per 3 milisekundes ir šaudo nuostabiai taikliai. Akis šis šaulys slepia po skrybėle, kuri suteikia jam paslaptingą išvaizdą. Skrybėlė suteikia jo šūviams mirtino taiklumo, mat ją Daisuke Jigen naudoja susikaupdamas ir nusitaikydamas. Šis šaulys – profesionaliai naudojasi visais įmanomais šaunamaisiais ginklais. Playstation 2 žaidimo „Treasure of the Sorcerer King“ pradžioje Daisuke Jigen susirinko savo ginklą iš įvairiausių dalių ir per duris nušovė priešą dar nespėjus jam pabelsti durų belstuku.

Goemon Ishikawa XIII – tryliktos kartos samurajus išdavikas, kilęs iš realios istorinės asmenybės Goemon Ishikawa. Jis turi kardą, vadinamą Zantetsuken, kas reiškia „plieną kertantis kardas“, ir juo gali perkirsti absoliučiai viską. Zantetsuken dažniausiai naudojamas kapojant negyvus daiktus, kuriuos Goemon Ishikawa laiko nevertais jo kardo ašmenų. Perkirtęs tokį daiktą jis dažnai sumurma „Štai ir dar kartą aš perkirtau nenaudingą daiktą“. Jo kardu perkirsti daiktai išsiskiria į dalis prabėgus vos kelioms sekundės dalims po mostelėjimo. Šis veikėjas dažniausiai labai tylus ir Lupin‘o žygiuose aktyviai dalyvauja rečiau nei Daisuke Jigen.

Fujiko Mine – Lupin‘o meilė. Kartais ji būna Lupin‘o bendrininkė, kartais – varžovė, puikiai suprasdama, kad aklai įsimylėjęs Lupin‘as visada atleis jai šiuos dvigubus žaidimus. Fujiko Mine – inteligentiška ir stipri asmenybė, dažnai išnaudojanti moteriškus privalumus ir gaudama iš visų vyrų viską, ko tik geidžia. Ypač dažnai ji įduoda Lupin‘ą inspektoriui Zenigata ar kuriam kitam pagrindinio veikėjo priešui mainais į savo laisvę arba dalį grobio. Nors Lupin‘as žino, kad Fujiko Mine tik naudojasi juo, jai vis tiek dažnai pavyksta pasprukti su dalimi ar visu jo grobiu.

Inspektorius Zenigata

Inspektorius Zenigata (pilnas vardas Koichi Zenigata) – policijos inspektorius, dirbantis Interpolui. Jo gyvenimo tikslas – suimti Arsene Lupin‘ą III. Zenigata sukurtas pagal įžymų kovotoją su nusikaltėliais Zenigata Heiji. Zenigata ir Lupin‘as – pikčiausi priešai, tačiau kai kur jie vaizduojami kaip draugai: pilnametražiame televizijos filme „Orders to Assassinate Lupin“ Zenigata nuolat padeda Lupin‘o gaujai išsikapstyti po to, kai Interpolo valdžia nušalina Zenigata nuo Lupin‘o bylos. Priešingai nei filmuose, kuriuose inspektorius vaizduojamas kompetentingas, bet lėtai mąstantis, mangoje jis labai gudrus ir stiprus Lupin‘o konkurentas.

Manga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmoji manga buvo leista leidybinės kompanijos „Futabasha“ žurnale „Weekly Manga Actions“ nuo 1967 metų rugpjūčio iki 1972 metų balandžio. Monkey Punch mangos pagrindinis veikėjas buvo Arsene Lupin anūkas, tačiau jam buvo toli gražu iki inteligentiško senelio. Pirmose komikso serijose Lupin‘as III buvo vaizduojamas kaip seksualinis maniakas, nenumaldomai geidžiantis moterų ir niekaip nepasitenkinantis. Pamažu šis veikėjas keitėsi ir tapo malonus ir inteligentiškas.

Antroji mangos dalis „Shin Lupin III“, žinoma kaip „Lupin III – World‘s Most Wanted“, buvo pradėta leisti 1977 metų birželį. Antrąją komikso dalį sudaro 180 skyrių. Trečioji mangos dalis „Lupin III S“ pradėta 1997 metais, tačiau Monkey Punch jau nedalyvavo šiame projekte. Istorija buvo parašyta Satazomi Takaguchi, o komiksą nupiešė Shusay. Monkey Punch grįžo dirbti prie ketvirtosios komikso dalies, tačiau čia dailininku buvo Manatsuki Yamakami. Ketvirtosios mangos dalys leistos nuo 1998 iki 2004 metų. Dabar leidžiamo komikso „Lupin III M“ istorijos autorius tas pats Monkey Punch, dailininkas Miyama Yukio. Manga publikuojama oficialiame „Lupin III“ žurnale. Kas tris mėnesius leidžiamame žurnale galima rasti naujienų, susijusių su „Lupin III“ bei gerbėjų laiškų, piešinių.

Ekranizacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1969 metais Masaaki Osumi bandė pastatyti filmą apie Lupin‘ą. Buvo sukurtos dvi bandomojo filmo versijos, kuriose animacija niekuo nesiskyrė, tačiau įgarsino juos skirtingi aktoriai. Dėl kilusių finansinių problemų, šie filmai taip ir nepasiekė kino teatrų. Masaaki Osumi iš šių filmų padarė kelias pirmąsias televizinio serialo apie Lupin‘ą serijas.

Pirmosios televizijos serialo apie Lupin‘ą serijos pasirodė 1971 metais, YTV televizijoje. Paskutinė, 23 serija, pasirodė 1972 metais.

Antrasis „Lupin III“ serialas pasirodė 1977 metais, NTV kanale. Čia buvo parodytos 155 šio serialo serijos (iki 1980-ųjų). 145 ir 155 serijos buvo kurtos animatoriaus Hayao Miyazaki – jomis jis užbaigė savo mokymąsi kurti animaciją ir perėjo prie pilnametražių filmų. Trečiasis televizinio serialo sezonas NTV kanalu prasidėjo 1984 metais. Buvo parodyta 50 serijų, kurios pasibaigė 1985 m.

Pirmasis animuotas pilnametražis filmas, kuriame vaidino „Lupin III“ veikėjas buvo parodytas 1978 metais ir vadinosi tiesiog „Lupin III“. Vėliau jis buvo išleistas kaip „Lupin vs Clone“, „Mystery of Mamo“ bei „Secret of Mamo“.

1979 metais Hajao Mijadzaki pastatė filmą „Castle of Cagliostro“. Šis filmas buvo pripažintas geriausiu visų laikų anime ir buvo juo iki „Nausicaä of the Valey of the Wind“ pasirodymo.

Po „Castle of Cagliostro“ pasirodė dar du pilnametražiai animaciniai filmai: „Legend of the Goldo f Babylon“ (1985) ir „To Hell with Nostradamus“ (1995). 1996 metais pasirodė paties Monkey Punch režisuotas dar vienas pilnametražis animacinis filmas apie Lupin‘ą „Dead or Alive“.

VHS formatu istorijos apie Lupin‘ą buvo išleistos dukart: 1987 metais „The Plot of the Fuma Clan“ ir 2002 metais „Rupan Sensei: ikiteita majutsushi“ (Return of the Magician). 1998 metais pastatytas miuziklas „Lupin III – I‘m Lupin“.

Video žaidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1983 metais Jungtinėse Amerikos valstijose pasirodė video žaidimas pagal „Lupin III“ bei pilnametražius animacinius filmus „Lupin vs Clone“ ir „The Castle of Cagliostro“ – Cliff Hanger. 2002 metais pasirodė „Playstation 2“ skirtas žaidimas „Lupin III: Treasure of Sorcerer King“.

Daugybė video žaidimų, susijusių su Lupin‘u, buvo išleista Japonijoje. Čia iki šiol populiariausias 2007 metais išleistas Playstation 2 skirtas žaidimas „Rupan Sansei: Rupan niwa shi o, Zenigata niwa koi o“.

Muzika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmam televizijos serialui muziką kūrė Takeo Yamashita. Antram televizijos serialui, pilnametražiams filmams, žaidimams muziką sukūrė „Banpresto“ kompanijoje dirbęs Yuji Ohno. „Geneon Entertainment“ išleido du muzikinius CD Amerikoje: 2003 metų sausį trylikos remiksų kompaktą „Lupin the 3rd:Sidebur club mix“ pagal televizinio serialo muzikines temas ir 2003 metų balandį „Lupin the 3rd Original Soundtrack“ su penkiolika įrašų iš antrojo televizijos serialo.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]