Luby's žudynės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

Luby's šaudynės buvo masinė ginkluota žmogžudystė įvykdyta 1991 metų spalio 16 d. Killeeno miesto restorane, Tekasase, JAV. Kaltininkas George Hennard įvažiavo pro "Luby's" restorano vitriną savo pikapu, išlipęs dviem pistoletais nušovė 23 žmones, sužeidė dar 27 ir nusišovė pats. Tai yra ketvirtos pagal aukų skaičių masinės žudynės JAV istorijoje po žudynių Orlando naktiniame klube, Virdžinijos tehnologijų universitete ir Sandy Hook pradinėje mokykloje. 

Incidentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1991 metų spalio 16 dieną 35-erių George Jo Hennard, bedarbis jūrų prekeivis, aplinkinių apibūdinamas kaip agresyvus ir uždaras, nekenčiantis mažumų ir moterų, įvažiavo savo mėlynu 1987 metų Ford Ranger pikapu į stiklinę "Luby's" restorano vitriną Kileen mieste, Teksaso valstijoje. Rėkdamas "Visos Killeeno ir Beltono moterys gyvatės! Štai ką jūs padarėte man ir mano šeimai! Štai ką man padarė Bell apygarda... Atėjo atpirkimo diena!" Hennardas ėmė šaudyti į restorano klientus ir darbuotojus dviem pistoletais. Jis nušovė 23 žmones, iš kurių 10 buvo nužudyti šūviais į galvą, sužeidė dar 27 ir nusižudė pats. Restorane tuo metu iš viso buvo 140 žmonių.

Tądien buvo Nacionalinė boso diena, todėl restoranas buvo perpildytas. Iš pradžių praeiviai manė, kad autoįvykis, kurio metu pikapas išdaužė vitriną ir įvažiavo į restoraną, buvo netyčinis, tačiau netrukus prasidėjo šūviai. Pirma auka buvo veterinarė Michael Griffith. Kitas klientas, Tommy Vaughn, susižalodamas išdaužė galinį restorano langą, padarydamas išėjimą sau ir kitiems lankytojams.

Hennard bent tris kartus iš naujo užtaisė ginklus, ir, po trumpo susišaudymo su policijos pareigūnais, kurio metu buvo sužeistas, pasislėpė  restorano tualete, kur nusišovė į galvą.

Galimas motyvas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugelis parodymų atskleidė Hennardo neapykantą moterims. Buvęs jo kambariokas sakė: "Jis nekentė juodaodžių, lotynų amerikiečių, gėjų. Sakydavo, kad visos moterys - gyvatės. Nuolat  jas žemindavo, ypač kai susipykdavo su savo motina".

Išgyvenusieji šaudynes teigė, jog Hennard taikėsi į moteris. 14 iš 23 aukų buvo moterys. 

Aukos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Per šaudynes buvo nužudyti: [1]

Vardas Amžius Gimtasis miestas
Patricia Carney 57 Belton
Jimmie Caruthers 48 Ostinas
Kriemhild Davis 62 Killeen
Lt. Plk Steven Dody 43 Copperas Cove/Fort Hood
Al Gratia 71 Copperas Cove
Ursula Gratia 67 Copperas Cove
Debra Pilka 33 Copperas Cove
Michael Griffith 48 Copperas Cove
Venecija Henehan 70 Metz, Missouri
Clodine Humphrey 63 Marlinas
Sylvia Karalius 30 Killeen
Zona Lynn 45 Marlinas
Connie Peterson 43 Ostinas
Rūta Pujol 36 Copperas Cove
Su-Zann Rashott 30 Copperas Cove
John Romero, Jr. 33 Copperas Cove
Tomas Simmons 55 Copperas Cove
Glen Arval Spivey 44 Harker Heights
Nancy Stansbury 44 Harker Heights
Olgica Taylor 45 Waco
James Welsh 75 Waco
Lula Valų 64 Waco
Juanita Williams 64 Šventykla

Žudikas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

George Jo Hennard gimęs kaip Georges Pierre Hennard 1956 m. spalio 15 Sayre, Pensilvanija, JAV. Šveicarijoje gimusio chirurgo, ir namų šeimininkės sūnus.[2] Jis turėjo du jaunesnius brolį ir seserį, Alanas ir Desiree. [reikalinga citata] Jo šeima vėliau persikėlė į Naująją Meksiką, kur tėvas dirbo White Sands Missile Range. 1974 m. jis užsirašė į JAV karines jūrų pajėgas ir tarnavo dvejus metus. Vėliau dirbo prekybos laivyne, bet buvo atleistas dėl narkotikų vartojimo.[3] 

Prieš šaudymą Hennard persekiojo dvi seseris, gyvenusias jo kaimynystėje. Jis nusiuntė joms laišką, kuriame rašė: "Prašau suteikti man malonumą juoktis į veidą visoms baltaodėms klastingoms gyvatėms iš dviejų miestų (Killeen ir Belton), kurios stengėsi sunaikinti mane ir mano šeimą."

Pasekmės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Memorialas žuvusiems.

Kovos su nusikalstamumu įstatymo projektas buvo planuojamas svarstyti JAV Atstovų rūmuose dieną po incidento. Kai kurie šaudymo aukų buvo atstovo Chet Edwards rinkėjai, atsakydamas jis pareiškė savo nepritarimą ginklų kontrolės nuostatai, kuri buvo dalis įstatymų projekto.[4][5]  Nuostata, galėjusi uždrausti kai kurie ginklus (pavyzdžiui tokius, kuriuos naudojo Hennard) nebuvo priimta.[4]

Teksaso valstijos ginklų asociacija reikalavo, jog valstijos gyventojai ir toliau galėtų turėti su savimi paslėptus ginklus. [4] Demokratas gubernatorius Ann Richards vetavo tokius įstatymus, bet 1995 jo respublikonas įpėdinis, George W. Bush, pasirašė vieną iš  leidimų.[6]

Už Kileeno  bendruomenės centro stovi rausvo granito memorialinis paminklas su įvykio data ir žuvusiųjų vardais.

Įvykio vieta[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Luby’s restoranas vėl atsidarė praėjus 5 mėnesiams po įvykio, tačiau galutinai užsidarė 2000 m. Nuo 2006 šioje vietoje atsidarė kinų restoranas.

Taip pat žr.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2009 m. Fort Hood žudynės  ir 2014 Fort Hood žudynės, kitos dvi masinės žudynės įvykusios Killeen, Teksase.
  • 2011 m. IHOP žudynės kitos žudynės populiariame restorane.
  • Browno Vištienos žudynės, kitos žudynės populiariame restorane.
  • San Ysidro "McDonald' s " žudynės, kruvinos masinės šaudynės įvykusios prieš Luby's žudynes. [7]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Jankowski, Philip (October 16, 2011).
  2. Dawson, Carol (1 January 2010). House of Plenty: The Rise, Fall, and Revival of Luby's Cafeterias. Austin, TX: University of Texas Press. p. 171. ISBN 9780292782341. Nuoroda tikrinta 29 September 2015.
  3. Kennedy, J. Michael; Serrano, Richard A. (1991 m. spalio 18 d). „Police May Never Learn What Motivated Gunman: Massacre: Hennard was seen as reclusive, belligerent. Officials are looking into possibility he hated women“. Los Angeles Times. p. 1.
  4. 4,0 4,1 4,2 Douglas, Carlyle C. (1991 m. spalio 20 d). „Dead: 23 Texans and 1 Anti-Gun Measure“. The New York Times. Nuoroda tikrinta 2008 m. kovo 28 d.
  5. Kopel, David B. (2012). „Killeen, Texas, Massacre“. In Carter, Gregg Lee (red.). Guns in American Society. 2 (2nd leid.). Santa Barbara, California: ABC-CLIO. pp. 648–650. ISBN 9780313386718. Nuoroda tikrinta 2015 m. birželio 22 d. {{cite book}}: Cite has empty unknown parameters: |nopp= ir |doi_brokendate= (pagalba)
  6. Duggan, Paul (2000 m. kovo 16 d). „Gun-Friendly Governor“. Washington Post. Nuoroda tikrinta 2015 m. birželio 22 d.
  7. Kennedy, J. Michael; Serrano, Richard A. (1991 m. spalio 18 d). „Police May Never Learn What Motivated Gunman: Massacre: Hennard was seen as reclusive, belligerent. Officials are looking into possibility he hated women“. Los Angeles Times. p. 3.