Lietuvos centrinė kredito unija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lietuvos centrinė kredito unija
FormaKooperatinė bendrovė
Įkurta2002 m.
Centrinė būstinėSavanorių pr. 363B-201, Kaunas, Lietuva
Darbuotojų82 (2022 m. rugsėjo mėn.)
Tinklalapishttps://lku.lt/ https://lcku.lt/

Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU) – kooperatiniais pagrindais, juridinių asmenų kredito unijų ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos įsteigta ir šio įstatymo nustatyta tvarka įregistruota kredito įstaiga, veikianti kaip kooperatinė bendrovė. LCKU yra pirmoji ir didžiausia centrinė kredito unija Lietuvoje, vienijanti 45 kredito unijas, daugiau negu 100 klientų aptarnavimo vietų tinklą visoje šalies teritorijoje. LCKU prižiūri ir palaiko savo narių kredito unijų likvidumą, užtikrina jų mokumą, stebi ir tikrina jų prisiimamą riziką.

LCKU ir LKU kredito unijų grupė priklauso bendrai mokėjimų eurais erdvei – SEPA. Taip pat vykdant veiklą glaudžiai bendradarbiaujama su partneriais VĮ „Indėlių ir investicijų draudimas“, UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas, European Investment Fund ir kt.

Adresas: Savanorių pr. 363B–201, LT-51480, Kaunas.

SWIFT kodas: LCKULT22.

Nariai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu Lietuvos centrinei kredito unijai priklauso 45 narės kredito unijos, kurios kartu sudaro 100-o klientų aptarnavimo vietų tinklą ir vienija daugiau nei 120 tūkstančių narių visoje Lietuvoje[1]. Visos kartu šios kredito unijos sudaro LKU kredito unijų grupę.

Iš viso Lietuvoje veikia 59 kredito unijų[2].

Veiklos rodikliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2022 m. rugsėjo mėnesį fiksuoti šie Lietuvos centrinės kredito unijos veiklos rodikliai:

  • Turtas – 228 mln. Eur.
  • Grynasis pelnas – 1,15 mln. Eur.

2022 m. rugsėjo mėnesį fiksuoti šie konsoliduotos LKU kredito unijų grupės veiklos rodikliai:

  • Bendras turtas – 691 mln. Eur.
  • Grynasis pelnas – 4,7 mln. Eur.
  • Paskolų portfelis – 583 mln. Eur[3].

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sugriuvus Sovietų Sąjungai, Desjardins kredito unijų judėjimo tarptautinės plėtros skyriaus „Développement International Desjardins“ (Kanada) atstovų žvilgsniai nukrypo postsovietinių valstybių link. Organizaciją ypač sudomino Baltijos šalys. Kanados lietuviai buvo aktyvūs kredito unijų judėjimo puoselėtojai ir įžvelgė, kad paprastam valstybės piliečiui gauti paskolą Lietuvoje buvo itin sunku.

1994 m. veiklą Lietuvoje pradėjo Desjardins kredito unijų judėjimo Tarptautinis skyrius, atidarydamas Société de Développement International Desjardins (SDID) atstovybę Kaune. SDID parengė trejų metų projektą kredito unijų Lietuvoje įkūrimui. Tais metais iš Kanados į Lietuvą atvyko projekto vadove paskirta tautietė Regina Piečaitienė. Kredito unijų projekto vykdymui trejiems metams finansavimą suteikė Kanados tarptautinės plėtros agentūra (CIDA) ir Atviros Lietuvos fondas.

Pirmasis Kredito unijų įstatymas buvo priimtas 1995 m. vasarį, o 1995 m. kovo 24 d. pasirašytas Lietuvos Respublikos Prezidento Algirdo Brazausko. Tais pačiais metais veiklą pradėjo ir pirmoji kredito unija Lietuvoje.

2002 m. lapkričio 28 d. Lietuvos banko valdybos posėdyje Lietuvos centrinei kredito unijai (LCKU) buvo išduota veiklos licencija. Su LCKU įsteigimu prasidėjo naujas kredito unijų veiklos etapas: dabar jos turėjo garantinius fondus, kuriais galėjo pasinaudoti finansinių sunkumų atveju. LKU kredito unijų grupės, kurią sudaro 45 kredito unijos, veiklą prižiūri Lietuvos bankas ir LCKU.

2018 m. sausio 1 d. baigta kredito unijų reforma leido susiformuoti centrinių kredito unijų grupėms, kurios stiprina kooperatinės bankininkystės veiklą, plėtoja finansinių paslaugų teikimą regionų, miestelių ir miestų gyventojams bei verslui. Šia sektoriaus reforma siekiama, kad centrinės kredito unijos ir jų narės kredito unijos būtų finansiškai atsakingos viena už kitą ir būtų suinteresuotos veiksminga savireguliacija, skirta šioms finansų įstaigoms apsisaugoti nuo žlugimo.

Valdyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Mindaugas Vijūnas – LCKU valdybos pirmininkas, administracijos vadovas.
  • Aurimas Lankas – LCKU valdybos narys.
  • Gintarė Subačiūtė – LCKU valdybos narė.
  • Rolandas Majauskas – LCKU valdybos narys.
  • Žygimantas Valys – LCKU valdybos narys.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. LKU kredito unijų grupės statistika [1]
  2. Lietuvos banko duomenys [2] Archyvuota kopija 2021-01-08 iš Wayback Machine projekto.
  3. LCKU finansinės ataskaitos [3] Archyvuota kopija 2021-01-09 iš Wayback Machine projekto.


  1. LKU kredito unijų grupė
  2. Lietuvos centrinė kredito unija
  3. Lietuvos bankas

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]