Lana Wood

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lana Wood
Tikras vardas Светла́на Николаевна Захаренко
Gimė 1946 m. kovo 1 d. (78 metai)
Santa Monika, JAV
Šalis JAV
Žymesni vaidmenys
Plenty O‘Toole
(„Deimantai amžiams“, 1971 m.)

Lana Vud (angl. Lana Wood, tikr. Svetlana Zacharčenko, g. 1946 m. kovo 1 d. Santa Monika, Kalifornija) – amerikiečių aktorė, geriausiai žinoma vaidmeniu 1971 m. filme „Deimantai amžiams“.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lana gimė emigrantų iš Rusijos ir Ukrainos Nikolajaus ir Marijos šeimoje. Tėvas, augęs Vankuveryje, buvo architektas, o motina – balerina. Susituokę jie apsigyveno Santa Monikoje, Kalifornijoje. Šeimoje, kuri vėliau nusprendė pakeisti rusišką pavardę „Захаренко“ į „Gurdin“, taip pat augo vyresnė sesuo Natalie bei motinos dukra Olga.[1]

Vyresnioji Lanos sesuo Natalie tapo viena populiariausių vaikų aktorių šalyje, vėliau sėkmingai tęsusi karjerą ir suaugusiųjų kine. Savo pavardę ji pakeitė į „Wood“ režisieriaus Sam Wood garbei. Sesers karjerai klostantis sėkmingai, į jos filmus epizodiniams vaidmenims buvo pradėta kviesti ir Lana, kuri taip pat nusprendė pasivadinti „Wood“.

1960 m. Lana pradėjo savarankišką aktorės karjerą, nusifilmavusi trumpai gyvavusiame seriale „The Long, Hot Summer“. Iš kitų jos vaidmenų galima išskirti serialą „Peyton Place“, kurtą 1966–67 m.

1970 m. ji sutiko su „Playboy“ įkūrėjo Hugh Hefner pasiūlymu apsinuoginti jo žurnale. Nuotraukos pasirodė 1971 m. balandžio mėnesio numeryje kartu su pačios Lanos poezija.

Tai buvo apgalvotas žingsnis siekiant sulaukti dėmesio. Rezultato laukti ilgai nereikėjo: prodiuseris Arbertas R. Broccoli, ieškantis aktorių naujam filmui apie agentą 007 Džeimsą BondąDeimantai amžiams“, pastebėjo šias nuotraukas. Nors jos sukurtas Plenty O‘Toole vaidmuo ekrane truko vos 3 minutes (dar 2 scenos iš galutinės filmo versijos buvo iškirptos), tai tapo geriausiai žinomu Lanos vaidmeniu.[1]

Per savo karjerą ji suvaidino daugiau kaip 20 filmų ir 300 TV serialų ir šou, iš kurių visame pasaulyje žinomi „The Fugitive“, „Bonanza“, „Mission: Impossible“, „Police Story“, „Starsky and Hutch“, „Nero Wolfe“, „Fantasy Island“ ir „Capitol“.

1982 m., po pasirodymo siaubo filme „Demon Rage“, Lana pasitraukė iš kino ir pradėjo sėkmingą prodiuserės karjerą. 2008 m. ji vėl grįžo į kiną, atlikdama keletą vaidmenų mažo biudžeto filmuose.

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Plenty O'Toole vaidmenyje

Lana buvo ištekėjusi 6 kartus:

  • Jack Wrather jaunesnysis (1962 m.) – santuoka anuliuota, nes Lanai tebuvo 16 metų
  • Karl Brent (1965 – 1966 m.)
  • Steve Oliver (1967 m.)
  • Stanley William Vogel (1968 m.)
  • Richrd Smedley (1973 – 1975 m.)
  • Alan Batler (1978 – 1981 m.)

1974 m. rugpjūtį ji su Richard Smedley susilaukė dukters Evan. Šiuo metu turi 3 anūkus.

1984 m. išleido autobiografiją „Natalie, A Memoir by Her Sister“, kuri tapo bestseleriu.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Lana Wood Biography at IMDb.com

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]