LHC@home

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
LHC@home logotipas.

LHC@homeCERN laboratorijos paskirstytųjų skaičiavimų programa, naudojanti BOINC karkasą. Programa naudojama kaip pagalbinė priemonė 2008 m. rugsėjo 10 d. pradėjusio veikti Didžiojo hadronų priešpriešinių srautų greitintuvo protonų skriejimui modeliuoti. Šiuo metu prie projekto prisijungę 61 320 savanoriai, iš kurių beveik 17 000 – aktyvių[1].

Programos beta versija pasirodė 2004 m. rugsėjo 1 d., o per pirmą parą prie projekto prisijungė per 1000 vartotojų. Projektas, su 5000 naudotojų limitu, viešai buvo pristatytas rugsėjo 29 d., minint CERN 50-ies metų jubiliejų. Tačiau šiuo metu naudotojų skaičius neribojamas.

Programinė įranga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Projekto programinė įranga susideda iš programos „SixTrack“, kurią sukūrė Frank Schmidt iš CERN Greitintuvų ir pluoštų departamento. Nauja programa sukurta remiantis ankstesne programa, naudota vokiečių greitintuve DESY. „SixTrack“ parsisiųsti galima iš BOINC tinklalapio tiesiai į dalyvių kompiuterius, turinčius Windows ar Linux operacinę sistemą. Ji modeliuoja dalelių greitinimą 27 km ilgio LHC greitintuve. Modeliavimu siekiama išsiaiškinti jų orbitos stabilumą.

Viename darbo vienete, kurį apdoroja kompiuteris, modeliuojamas 60 dalelių skriejimas 100 000 (kartais – 1 000 000) ratų greitintuve[2]. Realybėje tai trunka mažiau, nei 10 sekundžių.

Orbitos stabilumo informacija naudojama aptikti, ar dalelė orbitoje iškrypsta iš kurso ir atsitrenkia į vamzdžio, kuriame skrieja, sieneles. Jei realiame greitinime tai nutiktų per dažnai, tai sugadintų greitintuvą ir jam reikėtų dažno remonto. Atlikus didelį skaičių tokių modeliavimų, galima nustatyti sąlygas, reikalingas, kad dalelių pluoštas išliktų stabilus.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. BOINC stats: LHC@home. Nuoroda tikrinta 2008-09-14.
  2. lhcathome.cern.ch: SixTrack, the first LHC@home application Archyvuota kopija 2010-10-02 iš Wayback Machine projekto.. Nuoroda tikrinta 2008-09-14.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]