Kupiškio žydų senųjų kapinių kompleksas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kupiškio žydų senųjų kapinių kompleksas – neveikiančios antrosios žydų senosios kapinės Kupiškio mieste, Taikos g. ir Krantinės g. sankirtoje.

Kupiškio žydų kapinės

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šios žydų kapinės buvo įkurtos maždaug 400–600 metrų nuo Kupiškio žydų pirmųjų senųjų kapinių (Krantinės g. ir Gedimino g. sankirta). Kapinių plotas – 8305,00 m². Į kompleksą įeina:

  • Kupiškio žydų žudynių vieta ir kapas (u. k. 10997). 1941 m. liepos-rugsėjo mėnesiais šioje vietoje nužudyta ir užkasta 1500–2000 Kupiškio, Subačiaus, Šimonių ir Viešintų valsčių žydų.
  • Kupiškio žydų senosios kapinės, vad. Naujosiomis (u. k. 38116) Archyvuota kopija 2016-11-19 iš Wayback Machine projekto. - 15 įvairių formų rausvo, pilko, tašyto granito antkapinių paminklų su iškaltais memorialiniais įrašais hebrajų kalba (antkapiniai paminklai pakeitę pirminę padėtį

Sovietmečiu apie 1970 m. šios kapinės buvo uždarytos, paminklai nugriauti, dalyje teritorijos pastatyta mokykla ir garažai. Liko tik keletas antkapių su įrašais hebrajų kalba, po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo paminklai atstatyti buvusios kapinių teritorijos pakraštyje, pastatytas paminklas.

Kapinių apsauga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kupiškio žydų žudynių vietos ir kapų memorialas

1993 m. kapinės įtraukos į Kultūros vertybių registrą (u. k. 38115). 2017 m. paminklas atnaujintas, 2018 m. Kupiškio senųjų žydų kapinių antkapių užrašus išvertė Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos skyriaus vedėja Larisa Lempertienė. Seniausias antkapinis paminklas datuotas 1883 m.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]