Kubanka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kubanka
Vermachto kazokas vermachto uniforma (kilpinėse sukryžiuotos pikos) su kubanka

Kubanka (rus. кубанка) – vyriška kailinė kepurė (žema papacha) su plokščiu audekliniu (gelumbė ar aksomas) viršumi. Viršus dažniausiai raudonas. Anksčiau buvo labai populiarios Kubanėje, Kaukaze ir Vidurio Azijoje.

Kazokų kubankos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kubankos buvo uniforminės Kubanės ir Tereko kazokų kariuomenių kepurės. Pavadinimas (rus. кубанка atsirado Pirmojo pasaulinio karo metais. Dono kazokų kubankų viršus raudonas, Astrachanės kazokų – geltonas, Tereko kazokų – mėlynas.

Kubankos viršus paprastai tradiciškai turi dvi baltas linijas, sudarančias kryžių. Kubankos viršus paprastai susiuvamas iš keturių elementų, ir siūlėse tarp jų įsiūtas apvadas ir sudaro kryžių.

Antrojo pasaulinio karo metais kubankos buvo kai kurių kazokų dalinių vermachte dalis.[1]

Dabartinėje Rusijos Federacijoje kubankos yra rejestrinių kazokų uniformos dalis.

TSRS ir Rusijos Federacijos uniforminės kubankos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarybų Sąjungoje kubankos ir jų tipo kepurės buvo ne tik kazokų, bet ir kai kurių žinybų uniformų dalis. Pvz., kubankos įėjo į NKVD eilinio ir seržantų personalo žieminę aprangą (pagal TSRS NKVD 1943 m. vasario 18 d, įsakymą Nr. 126),

Dabartinėje Rusijoje kubankos irgi naudojamos kaip uniformų elementas. Jos įeina, pvz., į Rusijos Federalinės veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnybos žiemines moteriškas uniformas. Tiesa, nuo įprastinių kubankų skiriasi tuo, kad viršus ne audeklinis, o kailinis.[2]

Pramoninio siuvimo kubankos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kailinė kubankos dalis būdavo siuvama iš juodų ar kitokių spalvų karakulio kailiukų. Visas kailis turėjo būti vienodas – vienodo formos karakulio garbanėlės, plaukai vienodų spalvos ir žvilgesio. Visi kailio plaukai turėjo gulėti iš kairės dešinėn. Pamušalas būdavo šilkinis, tokios pat spalvos kaip ir kailis.

Kubankos buvo gaminamos nuo 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ir 63 dydžių.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]