Papacha

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Pardavėja su avikailio papachomis

Papacha (rus. папаха) – vyriška kailinė kepurė, paplitusi Kaukaze ir Vidurinėje Azijoje. Forma gana įvairi – cilindrinė, pusrutulio formos ir pan. Rusiškos papachos paprastai turi audeklinį viršų.

Papachos yra laikomos kazokų nacionalinėmis kepurėmis.

Papacha kaip uniforminė kepurė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo XIX a. vidurio papachos buvo uniforminės kepurės kai kuriuose Rusijos imperijos kariuomenės daliniuose – Kaukazo korpuse, kazokų daliniuose, o nuo 1875 m. – Sibire dislokuotuose daliniuose. 1913 m. papacha tapo visos Rusijos kariuomenės žiemine uniformine kepure.

Po 1917 m. Spalio revoliucijos papachos Raudonojoje Armijoje nebuvo naudojamos, nes asocijavosi su carinės Rusijos kariuomene, be to, daug kazokų dalinių, kovojusių baltagvardiečių pusėje, dėvėjo papachas. Tačiau dalis Raudonosios Armijos vadų ir toliau dėvėjo papachas (pvz., Vasilijus Čiapajevas), todėl papachos buvo neformali Raudonosios Armijos kavaleristų uniformos dalis, nes daug jų buvo kazokai.

Tarybinėje armijoje papachos buvo žieminė uniforminė pulkininkų, generolų ir maršalų kepurė: nuo 1940 m. generolų ir maršalų, o nuo 1943 m. – pulkininkų.