Pereiti prie turinio

Cerkvė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Krikščionių ortodoksų bažnyčia)
Vilniaus Dievo Motinos ikonos „Ženklas iš dangaus“ cerkvė

Cerkvė (rus. церковь, iš gr. Κυριακη (οικια) '(viešpaties) namai') – Rytų apeigų krikščioniųstačiatikių ir unitųšventykla, kulto namai.

Stačiatikių architektūroje cerkvės kupolų skaičius turi tam tikrą reikšmę. Vienas kupolas įrengiamas Dievo garbei, trys – Švenčiausiosios Trejybės, penki – Išganytojo ir keturių evangelistų garbei, septyni – dėl septynių stebuklų, trylika – Išganytojo ir dvylikos apaštalų garbei.

Lietuvos cerkvės

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]
Pagrindinis straipsnis – Lietuvos cerkvės.

Lietuvoje yra 41 stačiatikių cerkvė, 2 vienuolynai (Vilniuje: vyrų Šv. Dvasios ir moterų Šv. Marijos Magdalietės). Stačiatikybė yra viena iš devynių tradicinių, nuo seno Lietuvoje gyvuojančių religijų. 2003 m. vykusio gyventojų surašymo duomenimis apie 4 % Lietuvos gyventojų – 140 000 žmonių – save laiko stačiatikiais. Jie vienijasi 52 bendruomenėse, kurias 2005 m. aptarnavo 49 šventikai, iš jų 15 vienuolių. Šventoji stačiatikių vieta Lietuvoje – Vilniaus Šv. Dvasios katedroje esantys šventųjų kankinių palaikai; stebuklinga taip pat laikoma Surdegio Dievo Motinos ikona, beveik 400 metų (apie 1530–1915) garbinta Surdegio vienuolyne, dabar esanti Kauno Apreiškimo katedroje.