Kramatorsko mūšis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kramatorsko mūšis
Priklauso: 2014 m. prorusiški neramumai Ukrainoje

Sukilėlių patikros punktas Kramatorske, 2014 m. balandis
Data 2014 m. balandžio 12liepos 5
Vieta Kramatorskas
Donecko sritis, Ukraina
Rezultatas Sukilėliai pasitraukia iš Kramatorsko,
Ukrainos pajėgos atsikovoja miestą
Konflikto šalys
Ukrainos vėliava Ukraina Donecko Liaudies Respublika
Vadovai ir kariniai vadai
Ukraina Oleksandras Turčynovas Igoris Strelkovas
Nuostoliai
11+ kareivių žuvo
5 policininkai paimti į nelaisvę
5 ŠT sunaikinti ir 6 atimti
1 Mi-8 transportavimo sraigtasparnis
ir 1 An-2 transportavimo lėktuvas sunaikinti
60+ kovotojų žuvo
11 civilių žuvo

Kovos dėl Kramatorsko miesto tarp Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir prorusiškų kovotojų, susijusių su Donecko Liaudies Respublika, vyko nuo 2014 m. balandžio 12 d. iki liepos 5 d. Apie savo nepriklausomybę nuo Ukrainos paskelbusi Donecko Liaudies Respublika balandžio 12 d. perėmė Kramatorsko miesto Donecko srityje kontrolę. Bandydama atsiimti miestą Ukrainos vyriausybė pradėjo kontrpuolimą prieš mieste įsitvirtinusius separatistus. 2014 m. liepos 5 d. separatistai pasitraukė iš miesto, o Ukrainos pajėgos jį užėmė.

Eiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Susidūrimai prasidėjo 2014 m. balandžio 12 d., kai grupė teroristų, save vadinančių Donbaso liaudies milicininkais, pabandė užimti Ukrainos policijos skyrių. Po susišaudymo užpuolikams pavyko įgyvendinti savo planus.[1] Užėmę pastatą separatistai nuplėšė nuo jo Ukrainos herbą ir iškėlė Donecko Liaudies Respublikos vėliavą. Po to paskelbė ultimatumą, kuriuo grasino užimti miesto tarybos pastatą, jei miesto meras ir jo pavaldiniai neprisieks ištikimybės Liaudies Respublikai. Po to separatistai susirinko prie miesto tarybos pastato, į jį įsiveržė ir virš pastato iškėlė DLR vėliavą.[2] Donecko Liaudies Respublikos atstovas kreipėsi į vietinius prie užgrobto policijos skyriaus, tačiau minia jį sutiko neigiamai. Miesto prieigose keletas smogikų pasistatė patikros punktą prie vietinio karinio oro uosto.

2014 m. balandžio 15 d. Ukrainos laikinoji vyriausybė pradėjo kontrpuolimą prieš separatistus Donecko srityje. Ukrainos kariuomenė puolė smogikų patikros postą prie oro uosto ir perėmė paties oro uosto kontrolę. Puolimo metu manoma, kad žuvo nuo keturių iki vienuolikos teroristų.

Tolimesnės kovos ir pabaiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po to, kai vyriausybinės pajėgos 2014 m. liepos 5 d. atsiėmė Slovjanską, užpuolikai iš ten pasitraukė į Kramatorską. Tą pačią dieną Donecko Liaudies Respublikos premjerministras Aleksandras Borodajus patvirtino, kad separatistai iš Kramatorsko pasitraukė į Donecką.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Humphries, Connor; Grove, Thomas (2014 m. balandžio 13 d.). „Ukraine gives rebels deadline to disarm or face military operation“. Reuters. Suarchyvuota iš originalo 2014-04-13. Nuoroda tikrinta 2015-01-06.
  2. „Kramatorske separatistai iškėlė "Donecko respublikos" vėliavą“ (rusų). Ukrainian Independent Information Agency. 2014 m. balandžio 13 d. Suarchyvuota iš originalo 2014-04-13. Nuoroda tikrinta 2014-05-03.