Konfigūracijos valdymas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Konfigūracijos valdymas (angl. Configuration management) – visuma veiksmų, procesų, procedūrų, techninių priemonių, skirtų CMDB (konfigūracijos valdymo duomenų bazės) palaikymui.


   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

Configuration management svarbu turėti tikslią, teisingą ir savalaikę informaciją apie įmonei svarbius dalykus. Informacija saugoma CMDB. Configuration management įgyvendinimas užtikrina efektyvų Availability management ir Problem management veikimą. CMDB pakeitimus nustato Change management (pakeitimų valdymo) procesas, o Configuration management veikia tik kaip duomenis ir jų struktūrą prižiūrinti instancija. Diegiant ITIL, tenka tuo pat metu diegti ir Configuration management, ir Change management procesus, nors pastarasis gali būti pradėtas diegti truputėlį anksčiau.

Atsiradimas ir paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Configuration management – bene seniausias iš ITIL procesų, faktiškai, ITIL kūrėjai įtraukė jau nuo ~1960-ųjų kurtas Configuration management metodologijas į ITIL, jas keisdami tik tiek, kad būtų galima suderinti su kitais procesais. Tiesa, ITIL Configuration management sąvoka yra kažkiek išplėsta, pritaikyta visų firmai svarbių duomenų valdymui. Configuration management procesas yra labai svarbus: faktiškai, jei įmonė įstengia efektyviai vykdyti šį procesą, galima tarti, kad ji valdo visą savo IT ūkį.

Procesai ir darbai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai Configuration management vykdomi darbai:

  • Identifikavimas – visų IT ūkio komponentų identifikavimas, aprašymas ir įtraukimas į CMDB.
  • Kontrolė – kiekvieno CI valdymas, jį galinčių keisti asmenų nustatymas.
  • Statuso nustatymas – kiekvieno CI statuso įrašymas ir valdymas.
  • Patikrinimas – priežiūra bei auditai, skirti CMDB korektiškumui užtikrinti.

Configuration management itin veiksmingas tokiuose procesuose kaip Incident management (greitesnis incidentų sprendimas, remiantis tikslesniais techniniais duomenimis) bei Problem management (išsami statistika apie gedimus ir pan.).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]