Kompiuterinis stalas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Paprastas nedidelis kampinis kompiuterinis stalas
Kompiuterinis stalas su monitoriumi po stikliniu stalo paviršiumi

Kompiuterinis stalas, kompiuterio stalas (angl. computer desk) – stalas, skirtas ant jo ir jame sudėti kompiuterį, jo periferiniai įrenginius bei kabelius ir kai kurią kitą biuro įrangą. Paprastai turi paruoštas vietas kompiuterio sisteminiam blokui, klaviatūrai, monitoriui. Tokie stalai paprastai naudojami biuruose ir namuose įrengtose darbo vietose.

Kompiuterinių stalų įvairovė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompiuteriniai stalai savo konstrukcija gana įvairūs. Tačiau visi jie turi paruoštą vietą klaviatūrai ir pakankamai vietos rašymui ranka. Tokie stalai turi apgalvotus lentyną ar pakylą monitoriui, vietas spausdintuvui, garsiakalbiams, angas kompiuterio kabeliams, dėl ko lengva sujungti kompiuterio komponentus.

Kompiuterinių stalų tipai:

  • paprastas kompiuterinis stalas – standartinis biuro stalas, pritaikytas kompiuteriui. Jo variantas – kampinis kompiuterinis stalas.
  • kompiuterinis ergonominis stalas – nuo paprasto skiriasi tuo, kad yra individualiai reguliuojamas pagal darbuotojo poreikius.
  • kompiuterinis spintinis stalas (angl. armoire desk) – spintos pavidalo stalas, kuris ne darbo metu uždaromas. Atidarant iš jo išsistumia darbinis stalo paviršius.
  • kompiuterinis narvelinis stalas (angl. cubicle desk) – skirtas verslo ir valstybiniuose biuruose didelėse patalpose sudaryti individualius narvelius.
  • kompiuterinis pultinis stalas (angl. lectern desk) – stovimasis darbo stalas, dažnai turi ratukus.

Viešose darbo vietose, pvz., studentų bibliotekose, eilėmis gali būti išdėstytos dešimtys kompiuterinių stalų. Tokie kompiuteriniai stalai pritaikyti ne tik patogiai įtaisyti kompiuterius, bet ir paslėpti kabelius, apsaugoti nuo galimo vogimo bei vandalizmo.