Komodo sala

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Komodo džiunglės
Pakrantės

Komodo sala (indonez. Pulau Komodo) yra maža sala (35 km ilgio ir 15 km pločio), plotas ~280 km², gyvena ~2000 gyventojų. Sala priklauso Mažųjų Sundos salų grupei, Rytų Nusa Tengaros provincijai (Indonezija). Sala išsidėsčiusi tarp Sumbavos ir Floreso salų, 200 km į rytus nuo Balio. Komodo sala kalvota, šiaurinėje jos dalyje yra aukščiausias salos taškas – Satalibo viršukalnė (735 m). Salai būdingas palmių savanos peizažas, kai kur želia tropiniai miškai, o aukštikalnėse – bambukų giraitės.

Saloje gyvena didžiausias pasaulyje driežas, garsusis Komodo varanas (varanus komodoensis). Dar čia galima sutikti elnių (Cervus timorensis), laukinių buivolų (Bubalus bubalis), šernų (Sus scrofa), beždžionių (Macaca fascicularis), laukinių arklių (Equus qaballus). Visus stambiuosius žinduolius čia apgyvendino žmonės, o tikrieji salos šeimininkai yra varlės, gyvatės ir driežai. Čiabuvėmis galima laikyti ir Komodo žiurkes. Saloje suka lizdus per 150 paukščių rūšių. Jie čia atskrenda iš Azijos ir Australijos. Tipiškais vietiniais paukščiais laikytini karūnuotieji karveliai, erelis žuvininkas ir maleo. Parko teritoriją juosiančiuose vandenyse veisiasi per 1000 žuvų ir jūrų žinduolių rūšių.

Komodo saloje iškrenta mažiausiai kritulių visoje Indonezijoje. Lietaus sezonas čia tęsiasi vieną mėnesį – sausį. Kitu metų laiku parke sausa ir šilta. Temperatūra gali pakilti iki 43 °C, o žemiausia temperatūra būna rugpjūčio mėnesį, tada gali atvėsti iki 17 °C.

Vienintelė salos gyvenvietė – Komodo žvejų kaimelis. Kaimiečiai verčiasi žvejyba ir augina ožkas. Saloje įkurtas Komodo nacionalinis parkas: jis labai populiarus, lankomas gausybės turistų iš viso pasaulio.