Samujis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Ko Samui)
Samujo salos krantas

Samujis (angl. Koh Samui, taj. เกาะสมุย) − sala Ramiajame vandenyne, Siamo įlankoje; priklauso Tailando provincijai Surat Thani.

Samujis yra trečia pagal dydį Tailando sala, po Phuketo ir Ko Čango salų. Salos plotas 228,7 km². Gyventojų − 50 000 (2008 m.). Samujo salos plotis 21 km, o ilgis − 25 km. Sala yra 635 m virš jūros lygio. Tai vienas populiariausių kurortų. Iki pietinės Tailando pakrantės yra 35 km, o iki Bankoko − 560 km.

Saloje galima pamatyti gamtos sukurtas uolas Hin Ta − Hin Ya, ką išvertus reiškia „senelis ir močiutė“. Taip pat pasigrožėti Na Muang kriokliu, aplankyti Auksinio Budos statulą, kuris pasukęs veidą į jūrą stovi pačioje didžiausioje salos budistų šventykloje, apsilankyti Na Tian Drugelių sode.

Samujo saloje galima išvysti tradicinius tajų namukus. Dažniausiai jie yra statomi ne ant žemės, o ant vadinamųjų kojelių, kurios namą šiek tiek pakelia nuo žemės, taip šiame krašte bandoma apsisaugoti nuo termitų bei gyvačių. Šioje saloje, kaip nė vienoje kitoje Tailando saloje, − nesuskaičiuojama galybė kokoso palmių. Čia iki šiol yra didžiausia pasaulyje kokosų plantacija. Šiose plantacijose pagrindiniai darbininkai − beždžionės. Tailandiečiai patys nerenka kokosų, juos nuo medžių surenka specialiai apmokytos beždžionės.

Pagrindiniai salos paplūdimiai išsidėstę rytinėje ir šiaurinėje pakrantėse. Didžiausias ir gražiausias salos paplūdimys − Čavengo (Chaweng) paplūdimys. Čia kokoso palmės glaudžiasi prie jūros kranto ir koralų rifo, keturių kilometrų ilgio sidabrinė smėlio paplūdimio juosta driekiasi iš šiaurės į pietus.

Salos ryšį su žemynu užtikrina Natono uostas, kur reguliariai plaukia keleiviniai keltai.

Administracinis skirstymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Salos administracinis suskirstymas

Samujo sala iki 2008 m. priklausė Surat Thani provincijai. Vėliau salai suteiktas nepriklausomo miesto municipalinis statusas. Sala suskirstyta į 7 tambonus.

  1. Ang Thong
  2. Lipa Noi
  3. Taling Ngam
  4. Na Mueang
  5. Maret
  6. Bo Phut
  7. Mae Nam

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]