Kłosy (žurnalas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Klosy (žurnalas))
Kłosy žurnalas – 1887 m.

„Kłosy“ (lenk. Kłosy: czasopismo ilustrowane tygodniowe poświęcone literaturze, nauce i sztuce; pilnas pavadinimas – „Klosy: savaitinis iliustruotas žurnalas, skirtas literatūrai, mokslui ir menui“) – iliustruotas lenkų savaitraštis, leistas Varšuvoje 18651890 m.

Glaustas aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žurnalas pirmą kartą pasirodė 1865 m. liepos 5 d. Specializavosi socialinių – kultūrinių ir populiariųjų mokslų temomis. Žurnale buvo publikuojamos knygų apžvalgos ir nedidelės apimties to meto žymiausių lenkų rašytojų literatūros kūriniai. Žurnale taip pat buvo spausdinami, nors ir rečiau, istoriniai straipsniai. Tarp žurnalo autorių buvo Juozapas Ignotas Kraševskis, Adomas Asnykas, Elzė Ožeškienė, Marija Konopnicka.

Pranciškonas Kostrzevskis bendradarbiavo su žurnalu, spausdino jame daug piešinių, taip pat savo kūrybinius darbus žurnale publikavo tapytojai ir medžio drožėjai Jozefas Holevinskis ir Aleksandras Regulskis (redakcijos medžio drožybos dirbtuvės vadovas), taip pat Alfredas Vierušas-Kovalskis. Be kita ko žurnale, buvo publikuojama ir literatūros kritika (Kazimieras Kaševskis). Žurnalas taip pat skelbė informaciją apie socialinius ir ekonominius įvykius to meto Lenkijoje.

Žurrnalo „Kłosy“ leidėjas buvo Pranciškus Leventalis. Žurnalą daug metų redagavo Adomas Plugas.

Žurnalas „Kłosy“ buvo vienas iš pirmaujančių Lenkijos kultūrinių žurnalų XIX a. antroje pusėje tiek redakcine, tiek besipublikavusių autorių prasme.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Bartłomiej Szyndler, 1981: Tygodnik ilustrowany „Kłosy” 1865–1890.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Žurnalo „Klosy“ archyvas [1]