Klaipėdos-Telšių elektros jungtis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Klaipėdos-Telšių elektros jungtis
Vieta
ŠalysLietuvos vėliava Lietuva
TrasaKlaipėda - Telšiai
Savininkai
SavininkaiLitgrid
PartneriaiLitgrid
Gamyba
Statybų pradžia2011 m.
Statybų vertė68,1 mln. Lt
Atidarymas2014 m.
Techninė informacija
Jungties tipasAntžeminė jungtis
Srovės tipasAukštos įtampos tiesioginė
Ilgis89 km
Galingumas900 MW
Nuolatinė srovė330 kV
Infolentelė: žiūrėti  aptarti  redaguoti

Klaipėdos-Telšių elektros jungtis – elektros jungtis Lietuvoje. Pirmoji elektros perdavimo linija Lietuvoje po nepriklausomybės atkūrimo.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2006 m. AB Lietuvos energija parengė priešprojektinę studiją. 2007 m. LR Seime priimtame Nacionalinės energetikos strategijos įstatyme Klaipėdos-Telšių jungtis numatyta kaip pagrindinė priemonė siekiant užtikrinti šalies vakarinės dalies elektros perdavimo patikimumą.[1] Jungtis taip pat buvo svarbi statomos NordBalt jungties elektros perdavimo pajėgumams užtikrinti, kadangi lygi tol Klaipėda buvo sujungta tik dviem aukštos įtampos jungtimis - Klaipėda-Gruobinia ir Klaipėda-Sovetskas. Telšiuose jungtis susijungė su Šiaulių-Jelgavos elektros jungties atšaka ir užtikrino galimybę eksportuoti švedišką elektros energiją į Latviją.

2011 m. pradėti jungties statybų darbai. 2014 m. spalio 16 d. elektros perdavimo linija įjungta į aukštosios įtampos elektros perdavimo tinklą eksploatacijai. Projekto statybų vertė - 68,1 mln. Lt, kurie iš dalies finansuoti Europos regioninio plėtros fondo lėšomis.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]