Kauno technologijos universiteto Maisto institutas

Koordinatės: 54°55′4″ š. pl. 23°59′46″ r. ilg. / 54.91778°š. pl. 23.99611°r. ilg. / 54.91778; 23.99611
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

54°55′4″ š. pl. 23°59′46″ r. ilg. / 54.91778°š. pl. 23.99611°r. ilg. / 54.91778; 23.99611

KTU maisto institutas.

Kauno technologijos universiteto Maisto institutas (KTU MI) – Kauno technologijos universiteto mokslo tyrimų institutas Kaune, Radvilėnų pl. 19C.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Institutas įsteigtas 1958 m. kaip Sąjunginio sviesto sūrių instituto Lietuvos filialas. Vėliau instituto mokslininkai pradėjo vykdyti ir kitų mokslo sričių mokslinius tyrimus. 1991 m. registruotas Lietuvos maisto instituto pavadinimu (LMaI), 2003 m. Lietuvos mokslų akademijos Maisto institutas reorganizuotas į Kauno technologijos universiteto Maisto institutą (KTU MI), turintį universiteto mokslo instituto statusą.

XX a. septintame dešimtmetyje institute buvo įkurta Raugų laboratorija, kuri gamino raugus Lietuvos ir gretimų šalių pieno įmonėms, ir Cheminių reagentų laboratorija, kuri gamino cheminius reagentus pieno kokybei nustatyti ir mikrobiologines terpes. 1970 m. pradėjo veikti bandomoji pieninė, kurioje daugiau kaip 20 metų buvo išbandomos pieno perdirbimo technologijos iki diegimo į gamybą. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę sukurta naujų maisto gaminių, patobulintos kai kurios technologijos. Ištirtos natūralių priedų naudojimo galimybės įvairių pieno ir mėsos gaminių, žuvų konservų, duonos, majonezo gamybai.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Veikia Chemijos, Juslinės analizės, Mikrobiologijos, Technologijos mokslinės laboratorijos, Bandymų laboratorija ir Informacijos skyrius. Dirba 61 darbuotojas, iš jų 2 habilituoti daktarai ir 20 daktarų. Mokslinių tyrimų svarbiausios kryptys: maisto kokybės, saugos valdymo ir užtikrinimo sistemos; maisto produktų mikrobiologinių procesų tyrimai; kokybiško ir sveiko maisto technologijos; maisto dispersinių struktūrų, naujų maisto produktų bei jų gamybos principų kūrimas ir tobulinimas; maisto produktų laikymas, jų kokybės kontrolė; įvairių veiksnių įtaka produktų kokybei.

Tiriama įvairių veiksnių įtaka žaliavų ir maisto produktų juslinei kokybei, atliekama maisto mikroorganizmų selekcija ir identifikavimas, tiriamos jų savybės. Teikiama metodinė ir praktinė parama maisto pramonės ir gaminių kokybę kontroliuojančių tarnybų specialistams. Tyrimų rezultatai skelbiami mokslo žurnaluose: nuo 1995 m. einančiuose „Maisto chemija ir technologija“ ir „Cheminė technologija“, „Žemės ūkio mokslai“, kituose Lietuvos ir užsienio moksliniuose leidiniuose.[1]

Direktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Antanas Šarkinas, Sigita UrbienėKauno technologijos universiteto Maisto institutas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIV (Magdalena-México). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. 55 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]