Kauhajokio koledžo žudynės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kauhajoki koledžo žudynės
Kauhajoki koledžo žudynės
Vieta Kauhajokis, Suomija
Data 2008 m. rugsėjo 23 d., 11:00 (vietos laiku)
Išpuolio tipas  Šaudymas mokykloje, masinės žudynės
Žuvusiųjų 11
Sužeistų 2
Vykdytojas (-ai) Matti Juhani Saari
Ginklai Walther P22

Kauhajokio koledžo žudynės2008 m. rugsėjo 23 d. Vakarų Suomijos miesto Kauhajokio aukštojoje profesinėje mokykloje įvykusios žudynės, įvykdytos kulinarijos studento 22 metų Matti Juhani Saari, kuris nušovė 10 žmonių, o bandęs nusišauti pats, vėliau mirė ligoninėje.

Žiniasklaida pranešė, kad incidento, įvykusio 11 val. vietos laiku, metu mokykloje buvo apie 200 studentų.

Kauhajokio miestas Suomijos teritorijoje

Pareigūnai apibūdino žudiką: apsirengęs juodai, veidą slėpdamas po slidininko kauke. Buvo ginkluotas savitaisiu pistoletu Walther P22 Target. Po šaudymo nesėkmingai bandė nusižudyti šūviu sau į galvą, ir buvo suimtas. Turėdamas šautinę žaizdą galvoje, bet išgyvenęs, jis nuvežtas į Tamperės universiteto ligoninę, kurioje po kelių valandų mirė.

Saari dar savaitę prieš tragediją buvo išplatinęs vaizdo įrašą „YouTube“ bei paveikslėlius galerijoje, pozuodamas su ginklais, primenančiais 2007 m. Jokelos mokyklos žudynes.

Vyriausybės reakcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tą pačią dieną Suomijos Teisingumo ministras Tuija Brax tikino, kad Suomijos ginklų laikymo įstatymai turi būti peržiūrėti „kiek įmanoma greičiau“. T. Brax vis dėlto nepaminėjo jokių konkrečių veiksmų. Finansų ministras Jyrki Katainen pažadėjo vyriausybės indėlį tvarkant tragedijos padarinius. J. Katainen taip pat nebuvo konkretus dėl veiksmų plano. Premjeras Matti Vanhanen pavadino nelaimę „tragiška diena“ ir kreipėsi dėl vienybės su viltimi, kad „tokie įvykiai daugiau nepasikartotų“.