Kartu judantis atstumas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kartu judantis atstumas (angl. Comoving distance), kaip ir tikrasis atstumas, yra du glaudžiai susiję atstumo matavimai kosmologijoje, kurie yra naudojami apibrėžti atstumus tarp dviejų objektų.

Tikrasis atstumas parodo, kurioje vietoje tolimas objektas bus tam tikru kosmologiniu laiko momentu, kuris gali keistis laikui bėgant dėl visatos plėtimosi. O kartu judantis atstumas rodo atstumą, kuris nesikeičia laikui bėgant dėl ​​erdvės plėtimosi, t. y., yra lygus tikrajam atstumui, padalintam iš Visatos mastelio faktoriaus.[1]

Formulė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kartu judantis atstumas nuo stebėtojo iki tolimojo objekto (pavyzdžiui, galaktikos) gali būti apskaičiuotas naudojantis šia formule:

kur a(t′) yra mastelio faktorius, te yra stebėtojo aptiktų fotonų emisijos laikas, t yra dabartinis laikas, o c yra šviesos greitis vakuume.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Visatos skersmuo ir amžius“. Suarchyvuotas originalas 2015-10-06. Nuoroda tikrinta 2015-10-06.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Gravitation and Cosmology: Principles and Applications of the General Theory of Relativity. Steven Weinberg. Publisher:Wiley-VCH (1972). ISBN 0-471-92567-5.
  • Principles of Physical Cosmology. P.J.E. Peebles. Publisher:Princeton University Press (1993). ISBN 978-0-691-01933-8.