Kapitonas Amerika

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kapitonas Amerika


Reklaminis peišinys Captain America vol. 4, #6, by John Cassaday.

Leidėjas Marvel Comics
Pirmas
pasirodymas
Captain America Comics #1
(Kovas 1941)
Sukūrė Joe Simon
Jack Kirby
Charakteristikos
Kitas egoSteven "Steve" Grant Rogers
Priklauso
komandoms
Slaptieji keršytojai
Invaders
All-Winners Squad
Slaptieji Gynėjai
S.K.Y.D.A.S.
Projektas: Atgimimas
JAV armija
Redeemers
Kitaip vadinamasNomadas, Kapitonas, Bretas Hendrikas, Roger Stevens, Steven Grant Rogers, Yeoman America
GebėjimaiGeriausia fizinė žmogaus būsena
Kovos menų ekspertas
Akrobatas
Geriausias taktikas ir viršininkas
Turi Vibraniumo-plieno mišinio skydą

Kapitonas Amerika (angl. Captain America) – pramanytas veikėjas, Marvel Comics superherojus. Sukurtas Joe Simon ir Jack Kirby, jis pirmą kartą pasirodė Captain America Comics #1 (1941 m. kovo mėnesį), kuriuos leido Marvel Comics 1940-ųjų pirmtakas, Timely Comics. Per tuos metus, apytiksliai 210 milijonų „Kapitono Amerika“ komiksų kopijų buvo parduoti 75 šalyse.

Nors „Kapitonas Amerika“ yra titulas, suteikiamas asmeniui, dėvinčiam kostiumą ir skydą, dažniausiai jis asocijuojamas su Steve’u Rogers’u.

Veikėjo biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Steve Rogers gimė 1917 m. liepos 4 d. Manhatene, Niujorke, imigrantams iš Airijos Sarah ir Joseph Rogers. 1940 m. pradžioje, prieš Amerikai įsitraukiant į Antrąjį pasaulinį karą, Rogers’as buvo aukštas, bet liesas vaizduojamojo meno studentas, besispecializuojantis iliustracijoje. Sutrikdytas Trečiojo Reicho kilimo, jis bando stoti į karo tarnybą, tačiau atmetamas dėl savo blogos fizinės būklės. JAV karinis pareigūnas, ieškantis savanorių bandymams, pasiūlo Rogers’ui galimybę pasitarnauti jo šaliai, dalyvaujant itin slaptame gynybos projekte – Operacija: Atgimimas, kurio tikslas – kurti fiziškai geresnius kareivius. Rogers’as sutinka, ir yra pasirenkamas kaip pirmasis žmogus, kuris išmėgins Superkareivio serumą, kurį sukūrė daktaras Josef Reinstein, vėliau pervadintas į Abraham Erskine.

Priėmęs Superkareivio serumą, Steve’o Rogers’o fizinė būklė tampa geriausia, kokią tik gali pasiekti žmogus. Tačiau po sėkmingo eksperimento laboratorijoje atsiranda nacių šnipas, kuris nušauna daktarą Erskine. Rogers’as nužudo šnipą. Tačiau kadangi buvo suvartotas visas superkareivio serumas, o daktaras Erskine visą formulę laikė savo galvoje, Steve’as Rogers’as tampa vieninteliu žmogumi, gavusiu superkareivio serumą.

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje Kapitonas Amerika su savo padėjėju Bakiu bando nugalėti Baroną Zemo. Tačiau operacijos metu sprogsta bomba, tad galvojama, kad Bakis žuvo, o pats kapitonas įkrenta į jūrą.

Po maždaug 20 metų jį, užšalusį lede, atranda Keršytojai. Greitai jis tampa komandos lyderiu.

2006–2007 m. serijoje „Pilietinis karas“ Kapitonas Amerika palaiko superherojus, nepaklūstančius įstatymui ir atsisakančius registruotis. Taip jis tampa pogrindinio pasipriešinimo judėjimo lyderiu. Tačiau po galutinės kovos, kurios metu suniokojama didelė dalis miesto, Kapitonas Amerika pasiduoda valdžios organams. Vedamas į galutinį teismą, jis nušaunamas.

Steve’o Rogers’o kūnas užšaldomas ir nuvežamas į Arktį, kur Namoras prisiekia, kad niekas nedrums tos vietos ramybės.

Po Steve’o Rogers’o mirties, Kapitono Amerikos titulas perduodamas jo buvusiam padėjėjui Bakiui, o filmuose - Sakalui.

Galios ir sugebėjimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kapitonas Amerika neturi jokių antžmogiškų galių. Tačiau superkareivio serumo dėka jo jėga, ištvermė, greitis, pojūčiai, refleksai yra geriausi, kokius tik gali turėti žmogus. Steve’o Rogers’o organizmas pats nuolat pasigamina superkareivio serumo, todėl poveikis niekada nesibaigia.

Serumo dėka organizmas sugebėjo išbūti užšalęs kelis dešimtmečius, taip pat greičiau gyja bei lėčiau sensta.

Ilgametės patirties dėka Kapitonas Amerika yra puikus taktikas ir būrio vadas. Taip pat jis yra kovos menų ekspertas. Daugelis Marvel Visatos veikėjų pripažįsta, kad Steve’as Rogers’as yra vienas geriausių kovotojų pasaulyje.

Kitoje medijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvo sukurti vaidybiniai filmai apie Kapitoną Ameriką: