Kęstutis Balčys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kęstutis Balčys (1924 m. vasario 17 d. Dormonte, PA – 1991 m. liepos 25 d. Amsterdame, JAV) – kunigas, dainininkas, vargonininkas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

19331944 m. gyveno Lietuvoje, privačiai muzikos mokėsi Panevėžyje pas Mykolą Karką ir Eleną Dauguvietytę, o paskui ir muzikos mokykloje. 1941 m. baigė Panevėžio gimnaziją. Trumpai mokytojavo Panevėžio 2-ojoje gimnazijoje ir amatų mokykloje, akompanuodavo solistams.

19421944 m. mokėsi Kauno kunigų seminarijoje, studijavo Vytauto Didžiojo universiteto Teologijos – filosofijos fakultete, buvo kunigų seminarijos bažnyčios vargonininkas.

Kaune gavęs tik subdiakono šventimus, 1947 m. grįžo į JAV, teologijos studijas baigė Šv. Bernardo seminarijoje Rochesteryje, NY, ir 1949 m. buvo įšventintas kunigu. Dirbo Šv. Kazimiero lietuvių parapijoje Amsterdame – nuo 1967 m. – klebonas.

Buvo vyskupijos konsultorius, dainuodavo įvairiuose lietuvių renginiuose, retkarčiais ir vargonuodavo. Paskelbė prisiminimų apie vyskupą Kazimierą Paltaroką ir Kauno kunigų seminariją. Amsterdame jo vardu pavadinta parapijos salė.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Boleslovas Zubrickas. Pasaulio lietuvių chorvedžiai: enciklopedinis žinynas. Vilnius, 1999.