Jo Didenybės Vyriausybė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Jos Didenybės Vyriausybė)
HM – trumpinys Jos Didenybės Vyriausybei apibrėžti

Jo Didenybės Vyriausybė (Jos Didenybės Vyriausybė, kai valdo moteris; angl. Her/His Majesty's Government, trumpinys HMG) – formalus terminas, siejamas su Tautų Sandraugos karalysčių vyriausybėmis. Pradėtas naudoti dar Britų imperijos pakilimo laikais ir paveldėtas bei integruotas nuo jos atskilusiose šalyse.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Britų imperijoje terminą „Jos/Jo Didenybės Vyriausybė“ pradžioje vartojo tik imperijos vyriausybė Londone. Imperijai byrant buvusios kolonijos susijungė į Tautų Sandraugą, tapdamos lygiateisėmis autonominėmis valstybėmis jos sudėtyje – dominijomis, įėjusiomis į Britanijos imperiją ir pripažinusiomis jos karalienę arba karalių valstybės vadovu. Nuo 19201930–ųjų metų kreipimosi formą „Jo Didenybės Vyriausybė“ pradėjo vartoti Jungtinės Karalystės ir dominijų vyriausybės, kad atskirtų nepriklausomas jurisdikcijas, tokias kaip Jo Didenybės Vyriausybė Laisvojoje Airijos valstybėje.[1] Kolonijų, valstybių ir provincijų vyriausybės, kita vertus, toliau vartojo trumpesnį [regiono/teritorijos] Vyriausybės terminą, kuris praktiškai buvo naudotas buvusiose dominijose bei tapo priimtinu ir dabar, pvz., Jos Didenybės Australijos Vyriausybė, Jos Didenybės Gibraltaro Vyriausybė.[2]

Termino vartojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Terminas vartojamas norint pabrėžti, kad Sandraugos šalies ar, nors mažiau priimtina, jos teritorinio darinio, vyriausybė priklauso valdančiajam suverenui, o ne ministrų kabinetui ar ministrui pirmininkui. Konkrečios vyriausybės gali būti apibrėžiamos pagal tuo metu kabinetui vadovaujančio ministro pirmininko vardą: Meidžoro vyriausybė, Kamerono vyriausybė ir pan.

Šiuo metu dauguma Sandraugos šalių vyriausybių, priešingai nei pačioje Jungtinėje Karalystėje (čia dažnai pavartojamas trumpinys „HMG“), grįžo prie [regiono] vyriausybės pavadinimo termino formos su „Jos Didenybės vyriausybė“, paprastai naudojamo formaliomis aplinkybėmis. Tokiose federacinėse šalyse, kaip Australija, Kanada, šiuo terminu įvardijamos ir jų federalinių subjektų (provincijos, valstijos) vyriausybės, pvz., Jos Didenybės Naujosios Škotijos Provincijos Vyriausybė.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]