Žmonių partija – judėjimas už demokratinę Slovakiją

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Žmonių partija – judėjimas už demokratinę Slovakiją (Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko), sutrumpintai LS-HZDS – politinė Slovakijos partija. Įkurta 1991 m. Iki 2000 m. ji buvo žinoma Judėjimo už demokratinę Slovakiją (Hnutie za demokratické Slovensko), sutrumpintai HZDS, vardu. LS-HZDS per 2010 m. rinkimus pirmą kartą savo istorijoje nepateko į parlamentą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

LS-HZDS pradininku buvo Judėjimas už demokratinę Slovakiją, įsikūręs 1991 metų balandį, kuomet nuo partijos Visuomenė prieš žiaurumą (Verejnosť proti násiliu, VPN) atsiskyrė Vladimír Mečiar vadovaujama grupė. Naujoji partija sulaukė žymiai didesnio palaikymo nei VPN ir per 1992 metų rinkimus gavo daugiausiai balsų (37,3 %) bei galėjo sudaryti vyriausybę. Pirmoji koalicija, kurią HZDS sudarė kartu su Slovakų nacionaline partija (Slovenská národná strana, SNS), buvo paremta ne bendru požiūriu į ekonominius bei socialinius klausimus, bet vieningumu nacionalistinėse bei identiteto sferose.

Koalicija išsilaikė neilgai ir 1994 metais Vladimír Mečiar neteko ministro pirmininko posto. Visgi jo partija neprarado visuomenės pasitikėjimo ir tais pačiais metais įvykusiuose rinkimuose HZDS laimėjo 35 % balsų. Mečiar vėl tapo ministru pirmininku. Lygiai kaip ir 1992 metais, buvo sudaryta koalicija su SNS, tačiau šįkart prie jos prisijungė dar ir Slovakijos darbininkų sąjunga (Združenie robotníkov Slovenska, ZRS).

Mečiar vadovavimo metai yra lig šiol vertinami gana prieštaringai. Neretai situacija apibūdinama kaip autokratinė, nacionalistinė, be didesnio progreso ekonominiuose, eurointegraciniuose bei demokratiniuose procesuose. Mečiar taip pat yra kaltinamas korupcija, neskaidrių privatizavimo procesų vykdymu, bandymais suvaržyti žiniasklaidos laisves be kita. Slovakija kritikos sulaukdavo ir dėl pernelyg ryškaus nacionalizmo. Jau 1993 metais Helsinkio Komisija apkaltino Slovakiją mažumų interesų nepaisymu, ši problema taip pat buvo aktuali svarstant šalies narystę Europos Sąjungoje. Nepaisant visų šių įtarimų neskaidrios politikos vykdymu, HZDS neprarado žmonių palaikymo ir 1998 metais vykusiuose rinkimuose vėl sugebėjo laimėti daugiausiai balsų – 27 %. Tačiau valdančiosios daugumos sudarymas nebuvo toks sėkmingas ir nepavykus rasti partnerių vadovavimą teko perduoti opozicinei koalicijai.[1]

2000 metais HZDS buvo pervadinta į Žmonių partiją – judėjimą už demokratinę Slovakiją (Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko, LS-HZDS). 2002 rinkimuose pasikartojo tas pats scenarijus - LS-HZDS vėl laimėjo daugiausiai balsų (19,5 %), tačiau nesugebėjo rasti partnerių valdančiajai koalicijai sudaryti ir turėjo likti opozicijoje. Tais pačiais metais nuo LS-HZDS atskilo dalis narių ir įkūrė atskirą, lig šiol didesnio pasisekimo nesulaukusį Judėjimą už demokratiją (Hnutie za demokraciu, HZD). 2003 metais įvyko dar vienas skilimas ir buvo įkurta Liaudies partija (Ľudová únia, LÚ) (2007 m. pakeitė pavadinimą į Liberalų partiją (Liberálna strana, LS)).

2006 metų rinkimai buvo prasčiausi per visą LS-HZDS istoriją (8,8 %), tačiau jai pavyko patekti į valdančiosios koalicijos sudėti, kurią sudaro Kryptis – socialdemokratija (Smer – sociálna demokracia, SSD) bei patys pirmieji tuomet buvusios HZDS partneriai – SNS.

Per 2010 m. rinkimus pirmą kartą savo istorijoje LS-HZDS nepateko į parlamentą.

Kita informacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Karl Cordell, Stefan Wolff. Ethnopolitical Encyclopaedia of Europe. Palgrave Macmillan, 2002. 330 psl.