Jonavos degtukų fabrikas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Jonavos baldų fabrikas)

Jonavos degtukų fabrikas (vėliau – Jonavos baldų fabrikas) – medžio pramonės fabrikas, veikęs Jonavoje.

Priešistorė, istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XIX a. pradžioje Jonavoje dirbo daug įvairių medžio amatininkų, stalių, račių, dailidžių. Jonava palaipsniui tapo vienu iš miško ir medienos pramonės centrų visoje Lietuvoje.

1911 m. liepos 15 d. Chaimas Levinas, Leibas Upnickas ir Eksija Veicšteinas pateikė prašymą Kauno gubernijos valdybai leisti statyti degtukų fabriką prie Jonavos miestelio, 1 km atstumu nuo Sankt Peterburgo–Varšuvos kelio. Pagal projektą fabriką sudarė vieno aukšto gamybinis pastatas ir katilinė, kurioje buvo sumontuotas garo katilas ir garo gaminimo mašina. Tokie įrengimai buvo reikalingi degtukų kotelių džiovinimui.

1912 m. buvo pastatytas Jonavos fabrikas. Po Pirmojo pasaulinio karo, 1919 m. švedų ABUran" atstatė fabriką ir jame pradėjo gaminti degtukus. Vienas savininkų – Švedijos verslininkas Ivar Kreuger (1880–1932).

1930 m. fabriką perėmė AB „Lietuvos degtukai“. Degtukai jame buvo gaminami iki 1936 m. Fabrikas veikė kaip „Liepsnos“ padalinys.

Poistorė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1946 m. vietoje degtuko fabriko įkurtas baldų fabrikas „Beržas“.

1947 m. „Beržą" perėmė Lietuvos TSR miško ir popieriaus pramonės ministerija ir pavadino Jonavos baldų fabriku. Jis ilgą laiką buvo didžiausia ir moderniausia Lietuvos baldų gamybos įmonė[1]

1958 m. vietoj įmonės įsteigtas Jonavos baldų kombinatas.

1994 m. AB „Jonavos baldai" reorganizuota į keletą savarankiškų įmonių, iš kurių viena – UAB „Baldai Jums".

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]