Jonas Kizelis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Jonas Kizelis (1939 m. birželio 22 d. Miroslavo miestelyje, Alytaus r. - 2022 m. balandžio 25 d. Perlojos kaimas, Varėnos rajonas), muzikos mokytojas ir choro dirigentas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baigęs Miroslavo vidurinę mokyklą, 19581960 choro dirigavimo mokėsi Vilniaus kultūros – švietimo technikume (dėst. B. Razauskienė). 19601964 muziką studijavo Vilniaus valstybiniame pedagoginiame institute (diriguoti mokė H. Perelšteinas).

Studijuodamas dėstė muziką ir dainavimą Vilniaus 6-ojoje vidurinėje mokykloje, vadovavo jaunučių ir jaunių chorams. Abu kolektyvus parengė 1964 I respublikinei moksleivių dainų šventei, su jais pirmąsias ir kitas prizines vietas pelnė miesto chorų apžiūrose, dalyvavo koncertuose. 19651970 Vilniaus 14-osios vidurinės mokyklos muzikos ir dainavimo mokytojas, vaikų chorų ir skudučių ansamblio vadovas. Kolektyvai pirmavo miesto meno mėgėjų apžiūrose.

Nuo 1971 Vilniaus 21-osios (Gerosios Vilties) vidurinės mokyklos muzikos ir dainavimo mokytojas, jaunučių, merginų, mišriojo ir jaunuolių chorų, pučiamųjų orkestro bei vokalinių ansamblių vadovas. Ypač ryškių meninių laimėjimų pasiekė su vyresniųjų klasių moksleivių mišriuoju choru (60-75 dalyviai), kuris sugebėjo atlikti sudėtingesnius užsienio klasikų ir lietuvių kompozitorių kūrinius. Choras koncertavo geriausiose sostinės koncertų salėse, dainavo Kaune, Klaipėdoje, Minske, Odesoje, Volgograde, Kišiniove, Taline, Tartu ir Erfurte. Choras yra 1977 respublikinės moksleivių dainų šventės konkurso laureatas, 1979 ir 1983 respublikinių moksleivių mišriųjų chorų varžybų laureatas, 1981 V Stasio Šimkaus chorų konkurso Klaipėdoje prizininkas, o 1987 VII Stasio Šimkaus chorų konkurso laureatas, 1997 Lietuvos moksleivių dainų šventės Vilniuje konkurso laureatas. Buvo parengtas 1987 respublikinei moksleivių, 1994 I ir 1998 II Pasaulio lietuvių dainų šventėms Vilniuje. 1977 pedagogas mokykloje suorganizavo vaikinų vokalinį ansamblį, kuris pirmųjų ir kitų prizinių vietų pelnė „Dainų dainelės" respublikiniuose konkursuose. Vėliau ansamblis išaugo į jaunuolių chorą, irgi gražiai pasireiškusį koncertuose.

J. Kizelis mokyklą išgarsino ne tik gerais chorais, bet ir pavyzdingu moksleivių muzikiniu auklėjimu. 1989 mokykloje įkūrė sustiprinto muzikinio ugdymo klases, įrengė pavyzdingą muzikos kabinetą, organizavo susitikimus su kompozitoriais ir žymiais atlikėjais, moksleiviai lankė koncertus, teatrus ir kitus kultūros renginius.

J. Kizelis – Vilniaus miesto dainų švenčių dirigentas, 1992 Pietryčių Lietuvos vaikų ir jaunimo dainų šventės, 1993 Lietuvos jaunimo mažosios dainų šventės, 1996 Vilniaus miesto jaunimo menų šventės ir 1997 Lietuvos moksleivių dainų šventės dirigentas. Daug metų buvo Respublikinio mokytojų tobulinimosi instituto muzikos mokytojų atestacinės komisijos narys, yra Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos muzikinio ugdymo ekspertų komisijos narys, dalyvauja repertuarinėse ir meno komisijose. 1980 apdovanotas Liaudies švietimo pirmūno ženkleliu, 1992 jam suteikta muzikos mokytojo eksperto kvalifikacijos kategorija. Išaugino dukterį Audronę Kizelytę-Šakalienę – folkloro ir teatro mokytoja, aktorė; sūnų Tomą Kizelį – aktorius.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Boleslovas Zubrickas. Pasaulio lietuvių chorvedžiai: enciklopedinis žinynas. Vilnius, 1999.