Jonas Dagys (1977)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jonas Dagys (1977)
Gimė 1977 m. gruodžio 4 d.
Vilnius, Lietuva
Veikla Filosofijos mokslų daktaras, visuomenininkas, teniso teisėjas
Sritis Analitinė filosofija, epistemologija, kalbos filosofija, logikos istorija, formalioji logika, modalinė logika (modernioji ir tradicinė)
Alma mater Vilniaus universitetas

Jonas Dagys (1977 m. gruodžio 4 d. Vilniuje) – filosofijos mokslų daktaras, visuomenininkas, teniso teisėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mokėsi Vilniaus 23-ojoje vidurinėje mokykloje. Baigė filosofijos bakalauro ir magistrantūros studijas Vilniaus universitete. Vidurio Europos universitete (CEU) įgijo filosofijos magistro laipsnį (MPhil).

2006 m. mokslininkas Vilniaus universitete apgynė daktaro disertaciją ir nuo to laiko dirba VU Filosofijos istorijos ir analitinės filosofijos katedroje (anksčiau žinoma kaip Filosofijos istorijos ir logikos katedra). 2018-2023 m. dirbo VU Filosofijos instituto direktoriumi[1]. 2023 m. Jonas Dagys pradėjo eiti VU Filosofijos fakulteto dekano pareigas.

Be akademinio darbo, Jonas Dagys taip pat dalyvauja įvairiose filosofinėse organizacijose ir veiklose. Kelis metus iš eilės yra buvęs kelių Lietuvos filosofinių asociacijų (ir kitų organizacijų) komisijų narys. Nuo 2013 m. Jonas Dagys tapo Lietuvos filosofų draugijos valdybos nariu, o 2016-2019 m. laikotarpyje buvo šios draugijos viceprezidentas.

Jonas Dagys yra pirmasis Lietuvoje Tarptautinės teniso federacijos (angl. International Tennis Federation, ITF) teisėjas (1997 – Baltasis, 2003 – Bronzinis, 2010 – Sidabrinis tarptautinės teniso federacijos ženkleliai). Teisėjavo tarptautiniuose teniso turnyruose Lietuvoje - Lietuvos Respublikos Prezidento taurės, Vito Gerulaičio atminimo turnyruose, taip pat tarptautiniuose turnyruose užsienyje - Wimbledono, Švedijos čempionato, Sankt Peterburgo, Stokholmo ATP serijos turnyruose, taip pat Daviso taurės susitikimuose Lietuvoje, Latvijoje ir Ukrainoje.

2003-2018 m. laikotarpyje Jonas Dagys buvo Lietuvos teniso sąjungos valdybos narys ir teisėjų kolegijos pirmininkas[2], o 2018 m. tapo šios sąjungos viceprezidentu.

Mokslinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vilniaus universiteto filosofas Jonas Dagys yra dirbęs vizituojančiu profesoriumi užsienio universitetuose, įskaitant Konštantína Filozofa v Nitre universitetą pietvakarių Slovakijoje.

Mokslininkas priklauso tiek profesinėms asociacijoms, tiek Lietuvos ir užsienio redakcinėms mokslinių žurnalų kolegijoms, tokioms kaip: žurnalas Problemos (nuo 2009); žurnalas Philosophica Critica (nuo 2015).

Jonas Dagys yra paskelbęs mokslinių straipsnių ir knygų įvairiomis filosofinėmis temomis. Vieni svarbiausių jo darbų: „Representing Buridan’s divided modal propositions in firstorder logic“[3], „Frege's „reikšmė““[4], „Analitinė kalbos ir mokslo filosofija Lietuvoje“[5].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]