Joël Dicker

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
PR 0044 JoelDicker crop.JPG

Žoelis Dikeris (pranc. Joël Dicker; g. 1985 m. birželio 16 d. Ženevoje, Šveicarijoje) – Šveicarijos rašytojas. 2013 metais Ž. Dickeris tapo Europos sensacija, pardavęs beveik milijoną savo romano „La vérité sur l’affaire Harry Quebert“ egzempliorių Prancūzijoje.

Ž. Dikeris savo autoriaus karjerą pradėjo vaikystėje. Būdamas dešimties metų jis įsteigė mėnesinį žurnalą apie laukinius gyvūnus „La Gazette des animaux“. Jis buvo jo vyriausiasis redaktorius septynerius metus. Eidamas šias pareigas, jis laimėjo „Cuneo“ premiją už gamtos apsaugą ir „Genève Tribune“ jį pavadino „Šveicarijos jauniausiu vyriausiu redaktoriumi“. Sulaukęs 19 metų išvyko į dramos mokyklą „Cours Florent“ Paryžiuje. Po vienerių metų jis grįžo į Šveicariją ir įstojo į teisės mokyklą Ženevos universitete, kur jis įgijo savo teisės magistro laipsnį.

2010 m. Ž. Dikeris laimėjo Ženevos rašytojų premiją „Prix des Ecrivains Genevois“. Po apdovanojimo Paryžiaus redaktorius Bernardas de Falua (pranc. Bernard de Fallois) įsigijo iš Ž. Dikerio teisę išleisti romaną „Les Derniers jours de nos Pères“ ir jį išleido 2012 m. pradžioje. Po šešių mėnesių de Falua išleido romaną „La vérité sur l’affaire Harry Quebert“. Geri romano atsiliepimai prasidėjo 2012 m. Frankfurto knygų mugėje, kur užsienio redaktoriai puolė pirkti iš de Falua teisę versti romaną, kuris dabar išverstas į 32 kalbas.