Frankfurto knygų mugė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pagrindinis įėjimas

Frankfurto knygų mugė (vok. Frankfurter Buchmesse) – knygų mugė, kasmet spalio mėn. vidury vykstanti Frankfurto mugės komplekse, Vokietijoje. Ją organizuoja antrinė Vokietijos leidėjų ir knygų pardavėjų asociacijos įmonė. Mugė sutraukia apie 300 000 lankytojų iš viso pasaulio. Pirmąsias tris dienas mugėje gali apsilankyti tik profesionalūs lankytojai, kitas dvi dienas mugė yra atvira visiems.

Mugėje pristatomos būsimos knygos, aptariamos leidybos teisės, licencijų mokesčiai, teikiami įvairūs apdovanojimai ir pan. Frankfurto knygų mugė laikoma svarbiausia pasaulyje.

Nuo 1976 m. yra pristatomas garbės svečias. Ta proga organizuojama speciali literatūrinė programa (skaitymai, menų parodos, viešos diskusijos, teatro spektakliai, radijo ir TV programos). Šaliai, išrinktai garbės svečiu, suteikiama atskira parodų salė (paviljonas). 2002 m. Lietuva buvo išrinkta garbės svečiu.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Frankfurto knygų mugės tradicija gyvuoja jau daugiau kaip 500 metų. Pirmoji mugė buvo surengta vietinių knygų pardavėjų dar tada, kai Maince, netoli Frankfurto, Johanas Gutenbergas išrado spausdinimą kilnojant raides. Iki XVII a. tai buvo svarbiausia bei didžiausia knygų mugė Europoje. Dėl įvairių politinių ir kultūrinių pokyčių pasekmių, ją Apšvietos amžiuje nustelbė Leipcigo knygų mugė. Mugė vėl buvo surengta 1949 m., po II pasaulinio karo, ir atgavo buvusią poziciją.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Koordinatės: 50°06′41″ š. pl. 8°38′54″ r. ilg. / 50.11139°š. pl. 8.64833°r. ilg. / 50.11139; 8.64833