Jeroen Krabbé

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jeroen Krabbé
Tikras vardas Jeroen Aart Krabbé
Gimė 1944 m. gruodžio 5 d. (79 metai)
Amsterdamas, Nyderlandai
Šalis Nyderlandai
Žymesni vaidmenys
generolas Koskovas
Į dienos šviesą“ (1987 m.)

Jeroen Krabbé (g. 1944 m. gruodžio 5 d. Amsterdamas) – Nyderlandų kino aktorius ir režisierius, sukūręs eilę sėkmingų vaidmenų tiek Europos šalių filmuose, tiek Holivude.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė dailininko ir kino vertėjos šeimoje, turi 2 brolius. Motina yra žydų kilmės, jos visa šeima buvo išžudyta holokausto metu Sobibore 1943 m.

Krabbe tapo jauniausiu studentu, kada nors priimtu į Amsterdamo meno akademiją.[1] Kine debiutavo 1977 m., atlikęs vieną pagrindinių vaidmenų filme „Soldaat van Oranje“, kuris padėjo išgarsėti režiasieriui Paul Verhoeven ir kitam aktoriui Rutger Hauer. Krabbe plačiai tapo žinomas to kito Verhoeveno filmo „Ketvirtasis vyras“ 1983 m. ir sulaukė kvietimo į Holivudą, kur 1986 m. kartu su Whoopi Goldberg nusifilmavo juostoje „Jumpin‘ Jack Flash“. 1987 m. jis sukūrė Džeimso Bondo priešininko vaidmenį filme „Į dienos šviesą“ ir tapo žinomas visame pasaulyje. Kiti jo žinomi darbai: „The Punisher“ (1989), „The Fugitive“ (1993), „Oušeno dvyliktukas“ (2004) ir „Transporteris 3“ (2008).

Krabbe taip pat yra režisavęs 3 filmus. 1999 m. jis buvo Berlyno kino festivalio žiuri nariu.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Krabbe yra vedęs nuo 1964 m., su žmona Herma turi 3 vaikus. Domisi tapyba (2004 m. apie tai išleido knygą), jo darbai buvo panaudoti ir Nyderlandų pašto ženkluose.

Dalinė filmografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai apdovanojimai ir nominacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]