Jean-Paul Marat

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Jean-Paul Marat


Žanas Polis Maratas (pranc. Jean-Paul Marat, 1743 m. gegužės 24 d. – 1793 d. liepos 13 d.) buvo prancūzų politikas, žurnalistas, mokslininkas ir vienas pagrindinių Prancūzijos revoliucijos veikėjų.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Marato mirtis“. Dailininkas Jacques-Louis David

Gimė 1743 m. Šveicarijoje tapytojo šeimoje. Būdamas 16 metų keliavo po Prancūziją, Belgiją. Vėliau apsigyveno Didžiojoje Britanijoje, kur Edinburgo universitete baigė medicinos mokslus. Baigęs mokslus įsikūrė Paryžiuje, kur vertėsi gydytojo veikla, užsiiminėjo fizikos eksperimentais, uoliai studijavo švietėjų veikalus ir pats nemažai rašė.

Revoliucija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paskelbus rinkimus į Generalinius luomus, jis įsijungė į politinę kovą. Ypač palaikė revoliucijos šalininkus, ragino nepasiduoti išdavikams, kurių įtarė esant labai daug. Pradėjo leisti asmeninį laikraštį „Liaudies draugas“, kuriame daugiausia publikavo savo straipsnius ar atsišaukimus, kartas nuo karto įdėdamas ir kitų žmonių straipsnius. „Liaudies draugas“ ypač skatino sankiulotus veikti, leidinyje dažnai jiems pamokslaujama, nurodinėjama, patariama. Nors nepriklausė jokiam politikų klubui, Maratas dažnai prijautė jakobinams. Taip pat jis nemažai prisidėjo prie žirondistų klubo sutriuškinimo. Revoliucijos įkarštyje Maratas buvo nužudytas Šarlotės Kordė, kuri prijautė žirondistam, prie kurių sunaikinimo nemažai ir prisidėjo pats Maratas. Marato nužudymas buvo panaudotas revoliucijos propagandos tikslais, jis buvo vaizduojamas kaip kankinys, kaip Jėzus Kristus.


Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo