Jazz fusion

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Fusion, arba jazz fusion/jazz rock – muzikos žanras, kuris apjungia džiazą su elementais iš kitų muzikos stilių, tokių kaip funk, rock, R&B, electronic, world music, taip pat pop, klasika, liaudies muzika, kartais netgi metalo, reggae, country, hip hop, ir taip toliau.

Fusion albumai, netgi tie, kurie įrašyti tos pačios grupės ar atlikėjo, gali būti pilni muzikos stilių įvairovės. Vėlyvajame 7-ame dešimtmetyje, džiazo muzikantai pradėjo maišyti džiazo formas ir improvizavimo technikas su elektriniais roko instrumentais, soul ir bliuzo ritmais. Tuo pačiu, kai kurie roko atlikėjai pradėjo savo muzikoje naudoti džiazo elementus. 8-as dešimtmetis buvo pats ryškiausias dešimtmetis fusion muzikos stiliui, tačiau jis gerai atstovaujamas ir šiais laikais. Fusion muzika paprastai yra instrumentinė, dažnai sudėtingo metro, ritminio šablono, su ištęstomis improvizacijomis. Daug įžymių fusion muzikantų turi aukštą virtuoziškumo lygį, kombinuotą su kompleksinėmis kompozicijomis ir muzikinėmis improvizacijomis, retai matomomis kituose vakarietiškos muzikos stiliuose. Trimitininkas ir kompozitorius Miles Davis turėjo didelę įtaką plėtojant jazz fusion. Įrašius daugybė albumų 1959-1963-aisiais ir išpopuliarinęs kelias džiazo rūšis, Davis'as savo albumuose pradėjo naudoti maišytą metrą, kuris vėliau tapo standartu jazz-rock‘e. Vėlesniuose albumuose jis pradėjo naudoti elektrinius instrumentus. 1969-ųjų Miles Davis'o albumas „In a Silent Way“ gali būti vadinamas pirmuoju fusion albumu.

Žymiausi fusion atlikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miles Davis, Joe Zawinul, John McLaughlin, Chick Corea, Tony Williams, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Allan Holdsworth, Billy Cobham, Scott Henderson, Carlos Santana, Michael Brecker, Larry Coryell, Don Ellis.