Japonų mitologija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Japonų mitologija – japonų pasaulio aiškinimo sistema, susidariusi sumišus senajai (šintoistinei) japonų mitologijai, budistinei mitologijai bei vėlesniems liaudies tikėjimams, susidariusiems nemaža dalimi iš daoizmo.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nihongi kopija

Senoji japonų mitologija aprašyta daugelyje šaltinių, tokių kaip Kodžiki („Užrašai apie senovės reikalus“, 712 m.), Nihongi (arba Nihonsijoki, „Japonijos metraščiai“, 720 m.), etnografiniai Japonijos provincijų aprašymai, tame tarpe fudoki („Užrašai apie žemes ir papročius“, VIII a.), seniausieji maldynai norito, Kogošjui („Senovinių žodžių sąvadas“, IX a. pr.) bei Kiudžihongi („Pagrindiniai šalies reikalų užrašai“, XII a. pr.). Dauguma mitų, ištisi jų ratai, pateko į Kodžiki ir Nihongi. Šie sąvadai ir sudarė viešosios šintoistinės mitologijos pagrindą, į kurią taip pat dar pateko periferinių siužetų ir „žemosios“ mitologijos iš vietinių šamanistinių kultų.

Kosmologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Remiantis minėtų sąvadų mitologine medžiaga galima išskirti tris pagrindinius mitologinius ratus: pirmame, kosmologiniame rate veiksmas vyksta aukštojo dangaus lygumoje takama no hara, kur gyvena dangiškieji dievai, bei mirusiųjų karalystėje jomi no kuni. Antrame rate veiksmas vyksta Idzumo žemėje (Idzumo – senovinės žemės, kuri yra vidurio Japonijoje, dab. Šimanės prefektūros rytuose, pavadinimas). Trečiasis ratas pasakoja apie įvykius, nutikusius Himukos vietovėje (dab. Mijadzakio prefektūra Kiūšiū saloje). Šiuose ritiniuose mitų didvyriai yra dievai – kami (dar vadinami mikoto), iš kurių vienas elgiasi ir šneka lyg žmogus, o kiti įasmenina abstrakčias išraiškas, regėjimus. Aukščiausią eilę tarp kami sudaro dangiškieji kami, tarp kurių, savo ruožtu, tarp išskiriami ypatingieji dangiškieji kami (kotoamacukami). Žemiau jų stovi žemiškieji kami, paprastai susiję su tam tikra vietove, ir galiausiai dar žemiau yra kami-dvasios, kurios reiškiasi kaip gamtos daiktai ir reiškiniai.

Idzanaki ir Idzanami maišo ietimi jūrą. XVIII a. Kobajaši Eitaku piešinys

Kosmogonija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Japonų mitologijoje nėra vienatinio sutverėjo – pasaulio pradininko, demiurgo. Viskas prasideda ne iš chaoso, o iš savaimiško pačios pirmykštės ir elementarios tvarkos atsiradimo, kuris įvyko tuo pat metu, kaip ir kami atsiradimas. Pirmieji kami buvo trys – Amenominakanuši, Takamimusubi ir Kamimusubi. Priešingai nei vėlesni dievai, pirmieji trys kami neturi lyties ar kokių nors išorinių požymių. Po jų atsirado dar keturi kami-ketveriukai. Jie jau buvo mažiau abstraktūs ir labiau susiję su gamtos objektais. Du iš jų (Amenotokotati) gimė žemės įsčiose, kurias galima sieti su Japonija (mituose šalis poetiškai vadinama Asihara-no nakacukuni, „nendrių lyguma – vidurinė šalis“). Tada gimė dievas, amžiams įsitvirtinęs žemėje, ir dievas, apstus debesimis virš lygumų, – paskutiniai dievai-dvyniai. Nuo dievo, iškylančio iš purvo, ir jo jaunėlės sesers, deivės, sėjančios smiltis, prasideda dievų, atsirandančių poromis sąrašas.

Kosmogoniją užbaigia penktoji tokių dievų pora – Idzanaki ir Idzanami. Jiems atsirandant žemė „dar nebuvo išėjusi iš jaunystės meto“ ir tarsi plūduriuojantys taukai buvo nešiojama jūros bangų, todėl dangiškieji dievams šiedviems dievams pavedė skystą žemę sutverti tvirta. Jiedu tai įvykdo maišydami vandenį ietimi.

Tada jiedu pagimdo salas, iš kurių sudaryta Japonija, o paskui – dievus-dvasias, kurie turi šią šalį apgyvendinti. Pasaulis palaipsniui įgauna įprastą pavidalą: randasi kalnai ir medžiai, lygumos ir tarpekliai, rūkai tarpekliuose ir tamsūs plyšiai, o visų šių vietų šeimininkais tampa čia gimę kami. Vyriausiajai Idzanaki dukteriai Amaterasu atitenka „aukščiausiojo dangaus lyguma“, ir ji tampa vyriausiąja panteone, žemdirbystės globėja. Amaterasu dangiškosios valdos aprašomos kaip panėšinčios į žemės – ten veši ryžių laukai ir kt.

Kiti mitai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iš urvo pasirodanti Amaterasu. 1857 m. piešinys

Pasakojimai, susiję su Susano nužengimu į Idzumo, gali būti vertinami kaip savotiški tarpininkai, apjungiantys du mitų ratus – atėjūnų mitus ir vietinių Idzumo gyventojų mitus. Pastaruosiuose iškiliausias veikėjas yra Susano ainis Okunikusi, kuris su savo pagalbininku Sukunabikona užsiima pasaulio tvėrimu. Jam atvykus į Ninigi žemę ir pradėjus valdyti Japoniją prasideda trečiasis mitų ratas, kuriame pasakojama apie dieviškosios valdžios įtvirtinimą žemėje. Yra dvi pasakojimų apie žemiškųjų dievų pajungimą atmainos: apie ilgą ir žmonišką pasakoja Kodžiki ir Nihongi, o apie trumpą ir karingą – Kogošji. Ten atspindimos ir dvi kultūrinės tradicijos – žemės ir dangaus dievų.

Būdinga japonų mitologijos savybė – platus senovės japonų tikėjimo magija atspindėjimas. Tyrinėtojai pastebi, kad japonų mitai panašesni į įvairių prietarų mišinį negu į vientisą siužetinę sistemą. Toks maginių apeigų aprašymas sutinkamas mite apie Idzanaki pabėgimą iš požemio karalystės – jame sutinkamas daugelio tautų folklore paplitęs motyvas apie vijimosi sulaikymą mėtant kokius nors daiktus. Taip pat mite apie sauliškosios deivės Amaterasu paslėpimą urve svarbiausiu maginiu ritualu yra deivės Amenoudzumė šokis. Japonų mituose gausu pasakų motyvų ir siužetų, atsiradusių, regimai, vėliau, o atskirų siužetnių linijų nedaug (pvz., Susano pergalė prieš Jamata no Oroči). Mituose dažnai veikia gyvūnai-pagalbininkai: pelė pasakojime apie Okunikusi išbandymus, „plikas kiškis“ Akahada no usagi mite apie Okunikusi ir jos vyresniuosius brolius jasogami. Vėlyvos kilmės su pilnai išvystytu pasakos siužetu yra mitologinis pasakojimas apie Hoori nusileidimą į povandeninę karalystę.[1]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Арутюнов С. А., Светлов Г. Е., 1968. Старые и новые боги Японии, М.;
  • Конрад Н. И., 1980. Канун. Японское древнее общество, в его кн.: Очерк истории культуры средневековой Японии VII–XVI вв., М.;
  • Пинус E. M., 1961. Древние мифы японского народа, в кн.: Китай, Япония. История и филология. К семидесятилетию академика Н. И. Конрада, М.;
  • Кодзики – Записи о делах древности. [Вступ. статья и пер. Е. М. Пинус], „Проблемы Дальнего Востока“, 1973, No 4; Obayashi Taryo, The Origins of Japanese Mythology, „Acta Asiatica, Bulletin of the Institute of Eastern Culture“, Tokyo, 1977, v. 31;
  • Vannovsky A., 1960. Volcanoes and the Sun, a new concept of the mythology of the Kojiki, Tokyo;
  • Ито Сэйдзи, Ообаяси Таре, 1977. Нихон синва кэнкю, (Исследование мифов Японии), т. 1-3, Токио;
  • Кодзики-Норито Нихон котэн бунгаку тайкэй (серия „Японская классическая литература“), т. 1, Токио, 1958;
  • Мацумура Такэо, 1955-58. Нихон синва-но кэнкю (Изучение японской мифологии), 3 изд., т. 1-4, Токио;
  • Нихонсёки. Нихон котэн дзэнсё (Японские древние хроники), т. 1-2, Токио, 1969;
  • Ообаяси Тарё, 1976. Нихон но синва (Японские мифы), Токио;
  • Ообаяси Тарё, 1965. Нихон синва-но кигэн (Происхождение японских мифов), Токио.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Мифы народов мира. Е. М. Пинус , Японская мифология – 2-е изд., 1992. Москва: Советская Энциклопедия.