Amaterasu

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Amaterasu sugrąžina visatai saulės šviesą.

Amaterasu (天照), Amaterasu-ōmikami (天照大神 / 天照大御神) arba Ōhiru menomuchi no kami (大日孁貴神) japonų mitologijojesaulės deivė, gimusi iš kairiosios Izanagio akies ir veikiausiai svarbiausia šintoizmo dievybė, nes tapo Didžiosios Dangaus Lygumos (Takamagahara) valdove. Jos pavadinimas, Amaterasu, pažodžiui reiškia „apšviečianti Dangų“.

Teigiama, kad Japonijos imperatorių giminė kilusi iš saulės deivės Amaterasu.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kodžiki teigia, kad Amaterasu gimė, kai Izanagi-no-Mikoto nesugebėjo sugrąžinti Izanami-no-Mikoto iš Jomi (pomirtinio pasaulio). Nihon Šoki teigia, kad Izanagi-no-Mikoto buvo gyva, kai jie abu nusprendė sukurti vyriausiąją dievybę.

Istorija apie tai, kai ji nusiuntė savo anūką į AŠihara no Nakacukuni (Japoniją) irgi skiriasi. Pasak Kodžiki, Amaterasu įsakė sūnui valdyti žemę, bet šis atsisakė, nes ji buvo per daug chaotiška, tad vietoj jo buvo pasiųstas Ame-no-hohi. Trejus metus apie jį nieko neišgirdus pareigas perėmė anūkas Ninigi-no-mikoto. Pagal Nihon Šoki Takamimusubi-no-Kami pasiuntė anūką Ninigi-no-mikoto, o Amaterasu vaidmuo nežinomas.

Deivė ir imperatoriškoji šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Imperatorius Šiova 1946 m. paskelbė Žmogiškumo deklaraciją, neigdamas akicumikami (現御神), dievybės žmogaus kūne, koncepsiją. Jis teigė, kad jo santykiai su žmonėmis priklausė ne nuo šios mitologinės idėjos, o nuo istorinio šeimyninio pasitikėjimo. Daugybė autorių (John W. Dower ir Herbert Bix) mano, kad nors imperatorius paneigė savo paties dieviškumą, jis nepaneigė savo dieviškos kilmės, nes pasirinko frazę akicumikami vietoj arahitogami.

Reikia paminėti, kad pagal šintoizmą visi žmonės yra kilę iš dievų.

Straipsnyje yra japoniškas tekstas.
Be tinkamo šrifto tikriausiai vietoj kandži arba kanos matysite klaustukus, kvadratėlius ar kitokius ženklus.