Jamalo Nencų apygardos herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jamalo Nencų autonominės apygardos herbas

Jamalo Nencų herbas – oficialus Rusijos Federacijos Jamalo Nencų autonominės apygardos simbolis, naudojamas nuo 2000 m. lapkričio 1 d.

Herbo aprašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žydrame lauke einantis sidabrinis šiaurės elnias, kairiajame heraldiniame kampe virš elnio sidabrinė keturkampė Šiaurinė, kurios kairysis spindulys trumpesnis už likusius.
Virš skydo – tradicinė auksinė regioninė karūna su trikampiais dantinis ir su žydra kepure, priekinis karūnos dantis aukštesnis už kitus, jo viršūnė su auksine ugnele iš trijų liepsnos liežuvių.
Skydą artimesnėmis letenomis, o tolimesnėmis – karūną laiko stovintys baltieji lokiai su raudonais nasrais ir juodomis nosimis ir juodais nagais, stovintys ant ledo lyčių. Po lytimis ir skydo apačia eina žydra juosta, papuošta apatinėje dalyje raudona linija, viršutinėje dalyje – baltas ornamentas. Juostos ornamentas toks pat, kaip Jamalo Nencų autonominės apygardos vėliavoje.

Karūnos pagrindas – auksinis ornamentuotas žiedas su septyniais matomais smailaus trikampio formos dantimis (penki matomi priekinėje karūnos pusėje). Priekinis centrinis dantis ornamentuotas ir primena naftos bokštą. Danties viršuje trijų liepsnos liežuvių atvaizdas.

Herbo elementų aiškinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Žydra spalva – didingumo, grožio, dangaus ir vandenų simbolis.
  • Auksinė spalva – turtingumo, teisingumo, kilnumo simbolis.
  • balta spalva – tyrumo, gerumo, nepriklausomumo, šviesių ketinimų ir baltų sniegų simbolis.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]