JAV vigų partija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
JAV vigų partija
Įkurta1833 m. nustojo veikti 1856 m.
BūstinėVašingtonas
Politinė ideologijaModernizacija
Protekcionizmas

Vigų partija buvo JAV politinė partija, egzistavusi 18331856 m.[1]


Opozicinė vigų partija buvo įkurta kovoti prieš prezidento Endriu Džeksono ir Demokratų partijos politiką. Vigai pasisakė už valstybės modernizaciją ir ekonomikos augimą. Partijos pavadinimas kilo iš 1796 m. veikusių vigų, kurie pasisakė už JAV nepriklausomybę[2]

Vigų partijai priklausė tokie žmonės kaip Danielis Vebsteris, Viljamas Henris Harisonas, Abraomas Linkolnas, Henris KlėjusKentukio. Partijai taip pat priklausė tokie karo didvyriai kaip Zacharijas Teiloras ir Vinfildas Skotas.

Per 2 egzistavimo dešimtmečius Vigų partijai priklausė du išrinkti prezidentai – Viljamas Henris Harisonas ir Zacharijas Teiloras, kurie abudu mirė kadencijos metu. Džonas Taileris tapo prezidentu po Harisono mirties, bet pasitraukė iš partijos. Milardas Filmoras, kuris tapo prezidentu po Teiloro mirties, buvo paskutinis iš Vigų JAV prezidentas.

Partija buvo panaikinta nesutapus nuomonėms dėl vergovės panaikinimo. Dėl šios spragos antivergovinė koalicija 1852 m. prezidento rinkimuose sutrukdė Filmorui tapti Vigų partijos kandidatu, todėl partija į prezidento postą iškėlė generolą Vinfildą Skotą, kuris pralaimėjo dideliu skirtumu. Iš vigų partijos išėjo tokie lyderiai, kaip Abraomas Linkolnas, kuris perėjo į respublikonų partiją. Vigų partija prarado galimybę formuoti valdančiąsias koalicijas, o prezidentas Milardas Filmoras perėjo į Amerikos partiją.[3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Holt (1999), p. 231.
  2. Holt (1999), pp. 27–30.
  3. „Our Campaigns - US President - W Convention Race - Sep 17, 1856“. ourcampaigns.com. Suarchyvuota iš originalo 2016-03-03. Nuoroda tikrinta 2016-12-13.