Irako Kurdistano patriotinė sąjunga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kurdistano patriotinė sąjunga
الاتحاد الوطني کوردستان
Yekêtiy Nîştimaniy Kurdistan
LyderisDžalalas Talabanis
Įkurta1975 m. birželio 1 d.
BūstinėSuleimanija
Politinė ideologijaSocialdemokratija
Svetainė
PUK

Irako Kurdistano patriotinė sąjunga (PUK/YNK, kurdiškai – Yekîtî Nîstimanî Kurdistan, arabiškai – Ittihad al – Watani al – Kurdistani) – Kurdistano demokratinio socializmo krypties partija, veikianti Irako Kurdistane.

Įsteigta 1975 m. birželio 1 d., Irakui numalšinus kurdų sukilimą. Pagrindinis tikslas tuo metu buvo skelbti pasauliui tiesą apie kurdų judėjimą siekiant nepriklausomos demokratinės valstybės. 1976 m. vėl pradėtos kurti ginkluotos pasipriešinimo grupės, kurios tęsė kovą iki 2003 m. JAV karo prieš Sadamo Huseino režimą. 1991 m. JAV karo prieš Iraką metu kartu su Irako Kurdistano demokratine partija (KDP) sudarė Kurdistano vyriausybę ir 1992 m. gegužės mėn. demokratiškai išrinko 105 narių Nacionalinę asamblėją, kurioje abi partijos gavo po 50 vietų, dar 5 buvo skirtos Asirijos bendruomenei.

1994 m. partijų santykiai atšalo ir abi sudarė atskiras vyriausybes savo kontroliuojamose zonose. PUK teritorija apėmė šiaurinę krašto dalį. JTO 986-oji rezoliucija sudarė sąlygas Kurdistane kurti mokyklas, darželius, ligonines, nors visą laiką vadinamojoje neskraidymo zonoje nesiliovė Irako provokacijos. Partijos koviniai daliniai turėjo apie 20 000 karių. 1998 m. Vašingtone buvo pasirašyta PUK ir KDP taikos sutartis, leidusi užsitikrinti Vakarų šalių politinę paramą Kurdistanui.

2003 m. nuvertus S. Huseino režimą PUK veikla legalizuota, partijos pirmininkas Džalalas Talabanis įėjo į Irako laikinąją vyriausybę, o 2005 m. balandžio 6 d. buvo išrinktas Irako prezidentu. PUK kartu su Irako Darbininkų partija, Kurdistano socialdemokratų partija, konservatoriais ir Kurdistano Islamo sąjunga sudarė Kurdistano demokratinį patriotinį aljansą ir suformavo regioninę vyriausybę, kurios valdžia apėmė Suleimanijos, Kirkuko ir Irbilo provincijas. Teritorijoje pradėjo eiti 30 laikraščių ir žurnalų, įsisteigė 8 televizijos stotys. Moterims buvo suteikta rinkimų teisė, įteisinta ištuoka, pradėtos kitos demokratinės reformos.

2004 m. sunitų šahidai susprogdino partijos būstinę Irbilyje. 2005 m. parlamento rinkimuose į aljansą įėjo ir KDP. Rinkimuose kurdai laimėjo 25,6 % balsų ir 53 vietas iš 275 parlamento vietų.

Socialistų Internacionalo (SI) narė stebėtoja nuo 2003 m. spalio 27 d.

Generalinis sekretorius nuo 1975 m. Džalalas Talabanis.