Ignacas Štachas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ignacas Štachas
Dievo Tarnas
Gimė 1797 m. spalio mėn.
Varniai
Mirė 1854 m. spalio 28 d. (~57 metai)
Šiauliuose
Palaidotas (-a) Šiaulių kapinėse
Tėvas Andrius Štachas
Motina Pertronėlė Vaitkevičiūtė
Dievo Tarnas
Veikla kunigas
Alma mater Varnių kunigų seminarija
Žinomas (-a) už Blaivybės Lietuvoje skelbimą

Ignacas Štachas (1797 m. Varniuose1854 m. spalio 28 d. Šiauliuose) – inteligentas, istorikas, švietėjas, kunigas, vienas pirmųjų blaivybės skelbėjų Lietuvoje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baigęs mokslus Varnių kunigų seminarijoje, kurį laiką buvo Varnių katedros vikaru, vėliau Žemaičių vyskupijos kancleriu. Pasižymėjo stropumu, gerai sutvarkė vyskupijos archyvus. Sumaniam ir energingam kunigui paskyrimas į Šiaulius buvo garbingas, nes vėliau Šiauliuose apsilankęs vyskupas Motiejus Valančius „Žemaičių vyskupystėje“ rašė, kad Šiaulių žmonės myli kunigus, o Šiaulių bažnyčia verta būti katedra. Klebonas I. Štachas remontavo bažnyčią, tvarkė jos aplinką – 1848 m. šventoriuje pasodino pirmuosius dar tebeaugančius kaštonus, rūpinosi visais kitais reikalais ir negalėjo taikstytis su neregėtai išplitusiu girtavimu.

Blaivybės apaštalas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kun. I. Štachas į blaivybę pastūmėjo ir vyskupą Motiejų Valančių, nors kai kurie autoriai to nepripažįsta. Šiaulių Šv. Petro ir Povilo bažnyčios klebono, blaivybės pradininko kunigo I. Štacho laikotarpiu Lietuvoje sparčiai plito girtavimas, dvarininkai steigė smukles, karčemas, valstiečiai buvo priversti pirkti degtinę. Jam tikriausiai buvo žinoma apie airių blaivybės kampaniją, kurią 1838 m. pradėjo airių kapucinas Teobaldas Metju. Tai I. Štachą, kartu su Šiaulėnų parapijos klebonu Augustinu Kybartu (1795-1860) paskatino steigti blaivybės brolijas. I. Štachas su bendraminčiais apie 1846 m. pradėjo registruoti parapijiečius, norinčius tapti blaivininkais ir įkūrė Blaivybės broliją. Veikla buvo vaisinga – per dešimtmetį Šiauliuose žymiai sumažėjo parduotuvių, prekiaujančiu alkoholiu. Šį I. Štacho pradėtą darbą toliau tęsė Žemaičių vyskupas Motiejus Valančius, 1858 m. paskelbęs savo garsųjį laišką ir pakvietęs visus į tautos išblaivinimo sąjūdį.

Beatifikacijos byla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2016 m. liepos 5 d. Apaštalų sostas Šiaulių vyskupijai suteikė leidimą pradėti beatifikacijos bylą.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ignacas Štachas, kunigas, blaivybės apaštalas (1796 – 1854) Archyvuota kopija 2022-10-04 iš Wayback Machine projekto.