Hiperbolė (roko grupė)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Hiperbolė (grupė))
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.
Hiperbolė
Biografija
Kilmė Lietuva, Vilnius
Žanrairokas
Kūrinių kalboslietuvių
Aktyvumo metai1974–1984, 1991, 1996–1999, 2024-
Įrašų kompanijaBomba Records
Buvę nariai
Michailas Garberis
Viktoras Prapras
Igoris Berinas
Ričardas Bartusevičius
Arvydas Šnaras

Hiperbolė – Lietuvos roko grupė.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grupės istorija prasidėjo 1974 m. pavasarį, kuomet Vilniaus inžinerinio statybų instituto studentai Viktoras Prapras ir Ričardas Bartusevičius subūrė fakulteto muzikantų grupę. Pirmieji pasirodymai vykdavo šokiuose. Repertuare skambėjo The Beatles, Creedence Clearwater Revival, Deep Purple, taip pat kelios savos kūrybos dainos. Tų pačių metų rugsėjo 1 d. studentiškos vakaronės metu įvyko pirmasis rimtesnis pasirodymas. Taip pat grupėje grojo Egidijus Prekevičius (klavišiniai), Arvydas Sriubas (solo gitara), Petras Miežėnas (mušamieji). 1975 m. liepą grupės vadovu tapo Viktoras Prapras. Tais pačiais metais Ričardas Bartusevičius prieš koncertą Aukštadvaryje iškilus būtinybei grupei sugalvojo pavadinimą – „Hiperbolė“, nors kaip liaudies kolektyvo pavadinimas jis buvo suteiktas gerokai vėliau.

Kolektyvo muzikinis lygis kilo, netrukus juos pastebėjo Kultūros skyrius, grupė pradėjo dalyvauti apžiūrose. 1975 m. buvo pakviestas būgnininkas Arvydas Šnaras bei antrasis vokalistas Michailas Garberis, kuris vėliau tapo kolektyvo vadovu. 1977 m. Hiperbolė laimėjo tarptautiniame konkurse Jerevane, kurio metu grupė atliko V. Lopo ir A. Mikutos dainą „Dilgelė“, B. Gorbulskio ir A. Dabulskio „Kad žaliuotų rūta“ bei klavišininko A. Gruzdžio instrumentinę pjesę „BAM‘as“. Kartais grupė buvo kritikuojama už pernelyg temperamentingą atlikimą ir šokiruojančias aranžuotes, tačiau taip pat vertinama už specifiškus tembrus, nacionalinį koloritą, originalumą, gebėjimą pajusti publikos nuotaikas. 1978 m. tame pačiame konkurse grupė laimėjo prizinę vietą. Taip Hiperbolė pagarsėjo ir už Lietuvos ribų. Taip pat 1978 m. grupę palikus Arvydui Sriubui jį pakeitė Igoris Berinas, su šio muzikanto atėjimu nariai aktyviai patys pradėjo kurti dainas. Tiesa, grupės neaplenkė sovietinė cenzūra, ypač sustiprėjusi po Romo Kalantos susideginimo, tad dainos buvo kuriamos pagal liaudies poetų eiles, savaip aranžuojama tik sovietinių autorių muzika. Sava muzika galėjo skambėti tik neoficialiuose renginiuose priklausomai nuo valdžios atlaidumo. Taip pat šokiuose buvo atliekamos Nazareth, Bad company, ABBA, Uriah Heep dainos. 1980 m. grupei suteiktas oficialus nusipelniusio liaudies kolektyvo vardas.

1979 m. Hiperbolė pradėjo sukti koncertinės veiklos link. Tuo metu grupę paliko Arūnas Gruzdys. Susiformavo nuolatinė grupės sudėtis. 1980 m. grupė surengė 64 koncertus, 1982 m. – 104, o 1983 m. netgi – 156. Nariai patys prekiavo savo įrašais taip populiarindami savo muziką. Grupė pasiekė savo populiarumo viršūnę, o 1984 m. tapo Filharmonijos kolektyvu. 1984 m. ši grupė kaip ir kitos roko grupės buvo išformuotos valdžios struktūrų, kaip keliančios grėsmę komunistinei santvarkai.[1]

1991 m. grupė atsikūrė, gerbėjai ją pasitiko su šūkiu „Hiperbolė – per amžius!“. Per atgimimo turą buvo surengta 40 koncertų (Vilniuje buvo 6, Kaune – 7 anšlagai). Dėl nesėkmingos finansinės padėties grupė buvo priversta vėl išsiskirstyti.

Antrasis sugrįžimas įvyko 1996 m., kurio metu vėl vyko minias pritraukę koncertai. Per ketverius muzikinės veiklos metus Hiperbolė išleido dar keturis studijinius albumus.

Sudėtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugiau informacijos galite rasti straipsnyje Hiperbolės diskografija.

Pirmą kartą oficialiai „Hiperbolės“ dainos buvo išleistos plokštelėje (LP) po nepriklausomybės atkūrimo.

Vėliau „Hiperbolė“ kasetėse ir kompaktiniuose diskuose išleido albumus:

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]