Guminukas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Įvairūs guminukai prekybos centre

Guminukas (angl. gummi candy, gummy candy, gummies; vok. Gummi) – tvirtos konsistencijos želinis saldainis, pagamintas iš stingdiklių, cukraus, maistinių rūgščių, kvapiųjų medžiagų ir dažiklių tirpalo.[1] Tai kramtūs (angl. chewy) saldainiai, paprastai gaminami naudojant želatiną.

JAV ir Vokietijoje populiariausi guminukai yra guminukai meškučiai (angl. gummi bears). Kitos įprastinės guminukų formos yra buteliukai, kirminai, varlės, rykliai, kareivėliai, žmogaus kūno dalys (širdys, pėdos, veidai), šviesoforų signalų žmogeliukai (vok. Ampelmännchen), smurfai.

Guminukai kartais gaminami jungiant su kitokiais saldainių komponentais – zefyrais (angl. marshmallow), šokoladu, rūgščiuoju cukrumi).

Guminukai jau senai yra populiarūs saldainiai. Juos išrado Vokietijoje Hans Riegel. kompanijos „Haribo“ įkūrėjas.[2]

Guminukų tipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Haribo“ guminukai meškučiai, patys pirmieji guminukai

Meškučiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Guminukai meškučiai sukurti Vokietijoje, kur jie žinomi kaip vok. Gummibär 'guminės meškos' arba vok. Gummibärchen 'guminiai meškučiai'. Juos 1922 m. gaminti pradėjo saldainių meistro Hans Riegel Sr. 1920 m. įkurta kompanija „Haribo“.

Kirminai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Guminukai kirminai yra dažna guminukų rūšis, 1981 m. liepos 15 d. pradėta gaminti kompanijos „Trolli“, Vokietijos kompanijos „Mederer GmbH“ filialas („Trolli“ JAV filialas nuo 1996 m. priklauso kompanijai „Kraft Foods“). Pradžia sutapo su guminukų meškučių 60-osiomis metinėmis. Vidutiniai „Trolli“ gaminami kirminėliai yra apie 5 cm ilgio. Guminukai kirminai būna nuo 10 iki 25 cm ilgio ir būna dviejų spalvų (ir dviejų skirtingų skonių), kurie kirmino viduryje pereina vienas į kitą. Kai kurių kitų prekinių ženklų guminukai kirminai gali būti daugiau nei 2 spalvų ir ilgesni nei originalūs Trolli Brite Crawlers. Jie gali būti padengti rūgščia ar kitokia danga.

Buteliukai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Greito maisto pavidalo guminukai

Guminukai buteliukai paprastai būna klasikinių „Coca-Cola“ butelių pavidalo, kolos skonio. Tokius guminukus gamina daug kompanijų. Fizzy Blue Bottles, gaminami „Lutti“ kompanijos, paprastai būna pardavinėjami kaip piltiniai (angl. pick and mix) saldainukai. Jie forma labai panašūs į koka-kolos buteliukus, būna mėlyni ar rausvi, paprastai rūgštūs. Kitos kompanijos gaminamas variantas Blue Bottles yra labiau kramtūs, kietesni ir saldesni.

Žiedai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žiedų pavidalo guminukai dažniausiai būna apibarstyti cukraus ar rūgščiais milteliais. Vienas dažniausių ir populiariausių žiedų skonių yra persikų, kiti skoniai yra žalio obuolio, meliono, avietės, anyžiaus. Anyžiniai žiedai dažniausiai būna padengto šokolado glaistu. Vienas žinomiausių guminukų žiedų gamintojų yra „Trolli“. Šios kompanijos asortimente žiedai sudaro žymią dalį.[3]

Raudonos varlės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Australijoje nuo maždaug 1930 m. buvo labai populiarūs varlių pavidalo guminukai. Jie būna raudoni ar žali, nors visus paprastai vadina angl. red frogs 'raudonosios varlės'.

Dantys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Australijoje nuo maždaug 1930 m. buvo labai populiarūs dantų pavidalo guminukai. Jie būna rausvos ir baltos spalvos, kur rausva spalva yra dantenų spalva, o balta – pačių dantų spalva. Skonis silpnai mėtinis, primenantis dantų pastą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. guminukas Archyvuota kopija 2014-11-29 iš Wayback Machine projekto.. In: LST 1918:2005. Konditerija. Cukrinė konditerija. Terminai ir apibrėžtys
  2. „The history of HARIBO International“. HARIBO. 2010. Suarchyvuotas originalas 2010-02-18. Nuoroda tikrinta 19 February 2010.
  3. „Trolli - trolliapfelringe225g“. Trolli.de. Suarchyvuotas originalas 2011-08-31. Nuoroda tikrinta 2011-12-15.