Grenadieriaus kepurė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Prūsijos grenadieraus kepurė.
Frydricho Didžiojo kareiviai. Antrasis dešinės – grenadierius su grenadieraus kepure.

Grenadieriaus kepurė, grenadierka (rus. гренадерка) – grenadierių uniforminė kepurė su kutais viršūnėje, Frydricho Didžiojo laikais pakeitusi trikampes skrybėles. Grenadierių kepures naudojo Prūsijos ir Rusijos kareiviai.

1802 m. pavyzdžio Rusijos kariuomenės grenadierka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kepurės priekyje buvo didelis skardinis ženklas su dvigalviu ereliu ir devizu „Dievas su mumis“ viršutinėje dalyje.

Šias kepures gamindavo ne centralizuotai, ne valdiškuose fabrikuose ar manufaktūrose, o privačiose amatininkų dirbtuvėse įvairiuose miestuose, o kartais – tiesiog grenadierių pulkuose. Todėl grenadierių kepurių gamybos technologijos buvo įvairios.

Kutai, sudaryti iš 4 sektorių (kryžmai du balti, du iš oranžinės ir juodos vilnos), rodė, kad kepurė – puskarininkio. Balti kutai žymėjo eilinių kepures. Kutų centrai buvo pulkų spalvos – t. y., centrų spalva sutapo su antpečių ir kepurių graižų spalvomis.

Kepurės buvo siuvamos iš grubaus vilnonio audinio, užtempto ant kepurės karkaso. Kepurės graižo išorinė dalis būdavo skardinė. Kepurės viršaus karkasas būdavo daromas iš banginio ūso arba karklo vytelių, kurias kartais sutvirtindavo rago juostelėmis. Pamušalas drobinis, o apatinis kraštas turėdavo vidinę odinę juostelę.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]