Golubio pilis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Golubio pilis

Golubio pilis (lenk. Zamek w Golubiu) – keturių sparnų gotikinio-renesansinio stiliaus Vokiečių ordino pilis, pastatyta XIII a. pradžiojeXIV a. pabaigoje Golubio-Dobžyno mieste Kujavijos Pamario vaivadijoje, Lenkijoje.

Iš pradžių šioje vietoje buvo medinė tvirtovė, saugojusi perkėlą per Drvencos upę. 1293 m. tvirtovė buvo perduota Vokiečių ordinui.

Mūrinė pilis, kaip komtūro buveinė, statyta 13051311 m. Po Trylikos metų karo čia buvo seniūno Ulriko Raudonakio buveinė.

Pilis perstatyta po 1422 m., kai papilio pusėje buvo pastatyti du apvalios formos bokštai (šiuo metu išlikęs tik vienas). 16161623 pilį perstatinėjo karalaitė Ana Vazaitė, kuri liepė pridėti vėlyvojo renesanso atikus ir pastatą prie vartų. Pilis nusiaubta švedų karų metu ir XIX a., kai 1867 m. uraganinis vėjas iš dalies sugriovė atikus.

Po Antrojo pasaulinio karo pilis buvo atstatyta ir restauruota 19591967 ir 2006 m. (stilius – renesansas). 1987 m. pilyje įvyko viena pirmųjų Lenkijoje istorinė rekonstrukcija – riterių turnyras. Šiuo metu pilyje veikia muziejus, viešbutis bei restoranas.