Gino Severini

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Džinas Severinis
it. Gino Severini
Džinas Severinis 1913 m.
Gimė 1883 m. balandžio 7 d.
Kortona
Mirė 1966 m. vasario 26 d. (82 metai)
Paryžius
Palaidotas (-a) Kortona
Tautybė italas
Veikla Dailininkas
Vikiteka Gino Severini

Džinas Severinis (it. Gino Severini, 1883 m. balandžio 7 d. – 1966 m. vasario 26 d.) – XX a. italų dailininkas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Džinas Severinis gimė 1883 m. balandžio 4 d. Kortonos mieste, Toskanoje. Jis mokėsi Kortonos technikos mokykloje. 1899 m. persikėlė į Romą, kur lankė dailės užsiėmimus Villa Medici ir 1901 m. sutiko Umbertą Bočionį. Džakomas Bala juos supažindino su divizionistine tapybos technika, kai spalvos tonai perteikiami nemaišant pagrindinių spalvų. 1906 m. lapkritį Džinas Severinis atvyko į Paryžių, susipažino tiesiogiai su impresionistų kūriniais, susitiko neoimpresionistą P. Sinjaką. Paryžiuje jo pažįstamais buvo svarbiausi to meto avangardiniai dailininkai: Žoržas Brakas, Pablas Pikasas, Chuanas Grisas, Amedėjas Modiljanis ir kiti. Taip pat poetai: Gijomas Apolineras, Maksas Žakobas, Polis Fortas.

Džinas Severinis buvo pakviestas prisijungti prie italų futuristų judėjimo ir pasirašė 1910 m. balandį paskelbtame „Futuristinės tapybos technikos manifeste“ kartu su Dž. Bala, U. Bočioniu, K. Kara ir L. Rusolu. Skirtingai nuo kitų futuristų, Dž. Severinis mažiau žavėjosi mašinų judėjimu ir technokratiniais to laikmečio gyvenimo elementais. Jis dažniau rinkosi šokio temą norėdamas perteikti futuristų teorijas apie dinamizmą ir greitį dailėje. Dž. Severinis padėjo organizuoti pirmąją futuristų parodą 1912 m. vasarį Bernheimo Jaunesniojo galerijoje Paryžiuje. 1913 m. įvyko jo personalinės parodos Marlboro galerijoje Londone ir „Audros“ (Der Sturm) galerijoje Berlyne. Dž. Severinis naudojo kubistinę koliažo techniką savo paveiksluose ir apie 1916 m. jo paveikslai tapo fragmentesniais, sukurtais sintetinio kubizmo stiliumi. Jis įtraukė į paveikslus figūrų detalių, tapytų akademiniu klasikiniu stiliumi ir nuo 1920 m. iki apie 1943 m. tapė šiuo stiliumi.

1921 m. buvo publikuotas Dž. Severinio teorinis veikalas „Nuo kubizmo iki klasicizmo“. Vėliau gyvenime dailininkas kūrė dekoratyvias paneles, freskas, mozaikas tradiciniu stiliumi, dirbo Šveicarijos bažnyčiose. 1935 m. grįžo į Italiją. 1940–42 m. pradėjo dirbti teatre, kūrė dekoracijas ir kostiumus. 1946 m. galutinai apsigyveno Paryžiuje. Jo tapybos stilius šiais vėlyvaisiais metais tapo vėl pusiau abstrakčiu. 1946 m. išleista jo autobiografija „Tapytojo gyvenimas“. Džinas Severinis mirė 1966 m. vasario 26 d. Paryžiuje. Palaidotas gimtojoje Kortonoje, Italijoje.

Kūrinių galerijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]