Gernsio vėliava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gernsio vėliava

Gernsio vėliava – D. Britanijos karūnos valdos Gernsio valstybinis simbolis, priimtas 1985 m. birželio 30 d.

Aprašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baltoje vėliavoje raudonas šv. Jurgio kryžius, ant kurio užklotas auksinis kryžius, kurio galiukai platėjantys ir nesiekia vėliavos kraštų.
Auksinis kryžius simbolizuoja Vilhelmą I Užkariautoją, kuris, kaip skelbiama, Hastingso mūšyje turėjo tokį kryžių savo vėliavoje, kurią jam davė popiežius Aleksandras II[1].
Proporcijos – 2:3.[2]

Gernsio vėliavų istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ankstesnė Gernsio valstybės vėliava, naudota 1936–1985 m., buvo paprasta balta su raudonu šv. Jurgio kryžiumi. Yra duomenų, kad XIX a. viduryje buvo naudota kita vėliava – mėlynai baltai languota vėliava su raudonu šv. Jurgio kryžiumi ir D. Britanijos vėliava (Union Flag) kantone. Tačiau oficialaus statuso ir naudojimo detalės abejotinos.[3]

1936–1985 m. Gernsio vėliava buvo pakeista, nes tarptautiniuose sporto renginiuose kildavo painiava, nes Anglijos ir Gernsio sportininkai naudodavo vienodas vėliavas.[4]
Vėliavą sukūrė Gernsio vėliavos tyrimo komitetas. kuriam vadovavo tuometinis beilifo pavaduotojas (angl. Deputy Bailiff) Graham Dorey. Ši vėliava pirmą kartą iškelta buvo 1985 m. vasario 15 d.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Nicolls, Bruce, A New Flag for Guernsey, Review of the Guernsey Society, Winter 1985, Vol XLI No 3
  2. Guernsey; Flags of the World; (c.1996 – Present)
  3. Bailiwick of Guernsey
  4. Le Conte, David, Designing the Flag, Review of the Guernsey Society, Spring 1996, Vol LII No 1