Fanfiction

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Gerbėjų tęsiniai)

Fanfictiongerbėjų sukurta literatūra, paremta jau egzistuojančia fikcija. Gerbėjų tęsiniai – tai laisva kūryba, ji neturi būti susijusi su originalo kūrėju ar teisių savininku. Gerbėjų tęsiniuose įvairiai elgiamasi su originaliu pasauliu bei veikėjais: kartais griežtai laikomasi kanono ir tik siekiama interpretuoti personažų motyvus, jausmus, kartais bandoma aprašyti įvykius, kurie pagrindiniame kūrinyje yra tik paminėti, kiti gerbėjų tęsinių pavyzdžiai gana radikaliai interpretuoja savo įkvėpimo šaltinį (sujaukia siužetą, įveda papildomų veikėjų ir pan.).[1]

Kartais teigiama, kad tikrieji gerbėjų tęsiniai gali būti parašyta tik gerbėjų ir tik gerbėjams, t. y. pelnas neturi būti pagrindinė priežastis, tačiau ši literatūra būna ir komercinio pobūdžio.

Iki 1965 m. terminas „fanfiction“ mokslinės fantastikos gerbėjų buvo vartojamas apibūdinti mėgėjiškiems mokslinės fantastikos kūriniams, parašytiems „fandomo“ (gerbėjų rato) narių ir spausdintiems fenzinuose (fandomo žurnaluose). Tuomet gerbėjų literatūra būdavo priešinama su profesionaliais darbais. Tačiau tokia vartosena dabar jau pasenusi.

Gerbėjų tęsinių pavyzdžiai:

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuolaikinės gerbėjų literatūros ištakos tikriausiai siekia XIX a. pab. parodijas ir interpretacijas, parašytas pagal Liuiso Kerolio (Lewis Carroll) romaną „Alisa stebuklų šalyje“. Taip pat yra keletas gerbėjų rašytų istorijų apie Šerloką Holmsą. XX a. 3–4 deš. Džeinės Ostin (Jane Austen) gerbėjai rašė pasakojimus, kuriose veikė jos sukurti veikėjai, ir leido juos fenzinuose.

Gerbėjų tęsiniai, kaip fandomo užsiėmimas, išplito mokslinės fantastikos franšizės „Žvaigždžių kelias“ (angl. Star Trek) fanų ir jų leidžiamų (7 deš.) fenzinų dėka. Pirmasis „Žvaigždžių kelias“ fenzinas „Spockanalia“ išleistas 1967 m.[2] 1959 m. išradus kopijavimo aparatą, fanai galėjo sparčiau platinti medžiagą.

1972 m. pasirodė pirmasis „Žvaigždžių kelias“ fenzinas „Grup“, skirtas suaugusiesiems. 1973 m. Paula Smif (Paula Smith) parašė apsakymą-parodiją, kuriame veikė Mary Sue – nuo to laiko šis žodis tapo idealizuotų, išskirtinius sugebėjimus turinčių herojų sinonimu. Manoma, kad 1974 m. „Grup“ pasirodė pirmoji gerbėjų istorija, kurioje aprašomi homoseksualūs personažų tarpusavio santykiai (angl. slash fiction, slash).

8 deš. pabaigoje kūrėsi daugiau „Žvaigždžių kelias“ fenzinų, taip pat plėtojosi kitų fandomų kūryba: „The Man from U.N.C.L.E.“, „Kosmosas 1999“, „Žvaigždžių karai“. Japonijoje įvyko pirmasis fenzinų konventas. Australijoje susikūrė pirmieji „Žvaigždžių kelias“ literatūros gerbėjų klubai.

1980 m. atsiradus internetinėms pokalbių sistemoms Listproc ir Usenet, gerbėjams buvo lengviau bendrauti ir platinti gerbėjų tęsinius.

1981 m. „Lucasfilms“ parašė keliems fenzinams, primindami, kad visi „Žvaigždžių karų“ veikėjai yra apsaugoti autorinėmis teisėmis. Jie pageidavo, kad fenzinai nespausdintų jokios pornografijos. Tais pačiais metais fenzinams išsiųstos oficialios taisyklės: jų besilaikančius kūrinius „Lucasfilms“ leido spausdinti.

1991 m. atsiradusiame Gopher kuriami pirmieji gerbėjų tęsinių archyvai, tačiau juos greitai pakeitė saitynas.

1992 m. profesorius Henris Dženkinsas (Henry Jenkins) išleido knygą „Textual Poachers: Television Fans & Participatory Culture“ (angl. Tekstų brakonieriai: televizijos gerbėjai ir dalyvavimo kultūra).[3] Knygoje nagrinėjamas gerbėjų santykis su „kanoniniais“ šaltiniais, įprastos (angl. fan fiction) ir apie homoseksualius personažų tarpusavio santykius rašančios (angl. slash fiction) gerbėjų literatūros fenomenas. Pasak Dženkinso, „Gerbėjų tęsiniai – tai kultūros būdas atitaisyti žalą, padarytą sistemos, kurioje šiuolaikiniai mitai priklauso korporacijoms, o ne žmonėms.“ Dženkinso knyga padarė didelę įtaką akademiniams gerbėjų tęsinių tyrimams ir įvedė fandomo kaip žodinės liaudies tradicijos analogo sampratą.

Atsiradus internetui, gerbėjų tęsiniai labai paplito. Atsirado daugybė archyvų, skirtų atskiriems fandomams ir specifiniams istorijų tipams. 1998 m. atsirado „FanFiction“, kur kiekvienas galėjo publikuoti bet kokį kūrinį – tiek gerbėjų tęsinius, tiek originalią kūrybą. „FanFiction“ šiuo metų yra milijonai istorijų, tarp kurių daugiau nei 250 000 – apie Harį Poterį.

1999 m. atsirado internetinių dienoraščių platforma „LiveJournal“. Literatūros gerbėjai vis dažniau persikelia į tinklaraščius.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Schulz, Nancy (2001-12-31). "Fan Fiction—TV Viewers Have It Their Way". Encyclopædia Britannica. Nuoroda tikrinta 2018-11-23.
  2. Verba, Joan Marie (2003). Boldly Writing: A Trekker Fan & Zine History, 1967-1987. Minnetonka MN: FTL Publications. ISBN 0-9653575-4-6. Nuoroda tikrinta 2017-04-03.
  3. Jenkins, Henry. Textual Poachers: Television Fans and Participatory Culture (Studies in Culture and Communication). New York: Routledge, 1992. ISBN 0-415-90571-0.