Gamyklinių automobilių lenktynės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gamyklinis automobilis lenktynėse

Gamyklinių automobilių lenktynės (angl. stock car racing) – automobilių sporto kategorija, populiariausia JAV, Kanadoje, Naujojoje Zelandijoje, Australijoje, Didžiojoje Britanijoje, Meksikoje, Brazilijoje ir Argentinoje.[1] Tradiciškai gamyklinių automobilių lenktynės vyksta ovalo trasose (0,4 to 4,3 km ilgio). Didžiausia organizacija organizuojanti tokio pobūdžio lenktynes yra JAV NASCAR. Pagrindinis tokio tipo čempionatas yra Sprint Cup. Aukščiausio lygio lenktynių ilgis yra nuo 322 iki 966 km.

Gamyklinių automobilių lenktynėse pasiekiama 70-80 procentų greitis palyginus su atvirų ratų automobilių lenktynėmis.

Terminas stock cars reiškia, kad čempionate naudojami automobiliai nėra modifikuoti po gamyklinio pagaminimo. Tuo jie skiriasi nuo lenktyninių automobilių, kurie kuriami specialiai lenktynėms.

Dar vienas svarbus šio tipo lenktynių skirtumas – čia leidžiami kontaktai. Dažnai lenktynėse automobiliai stumdo vieni kitus, iš šono ar iš galo, taip siekiant įgyti pranašumą. Automobiliai pagaminti, kad atlaikytų nežymius smūgius.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Stock Car - Corridas, Torneio, Pilotos, Carros e mais“. www.stockcar.com.br. Suarchyvuota iš originalo 2018-03-08. Nuoroda tikrinta 2018-05-04.