Galminių pilkapynas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Galminių pilkapynas – trys pilkapynai Zarasų rajono savivaldybės teritorijoje, prie Galminių kaimo, Šventosios kairiajame krante, Antalieptės marių pusiasalyje.

Tyrimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis pilkapynas, vadinamas Švedkapiais, yra į rytus nuo kaimo, netoli kapinių, miške. Jame išliko 9 pilkapiai, jų sampilai 6–9 m skersmens, iki l m aukščio. Sampilų pagrindus juosia grioviai. Apie 0,2 km į pietus nuo pirmojo yra antrasis pilkapynas (Švedkapiai). Išliko 25 pilkapiai. Sampilai 5–12 m skersmens ir 0,5-1,5 m aukščio, jų pagrindus juosia grioviai. Į šiaurės vakarus nuo pirmojo yra trečiasis pilkapynas, kuriame išlikę 30 pilkapių – žemi su akmenų vainikais. Dauguma pilkapynų pilkapių apardyti, iškasinėta duobių.

1978 Istorijos instituto ir Etnografijos muziejaus (dab. Lietuvos nacionalinis muziejus) archeologai ištyrė (tyrimų vadovas Adolfas Tautavičius) vieną pilkapį iš pirmojo ir du – iš antrojo pilkapyno. Viename pilkapyje rasti žirgo griaučiai, 2-3 pilkapiuose – sudegintų mirusiųjų kapai. Rasta žalvarinių grandinėlių, geležinių balno kilpų, žąslų. Pilkapiai datuojami IX a.XII a., trečiasis pilkapynas, manoma, yra V a.VIII a. Radinius saugo Lietuvos nacionalinis muziejus.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Galminių pilkapynas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VI (Fau-Goris). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. 367 psl.