Fuel-oil

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Fuel-oil (iš angl. fuel 'kuras' ir angl. oil '(čia) nafta') – iš distiliuojamos naftos gaunami degalai ir skystas kuras, apimantis visą spektrą naftos produktų, pradedant žibalu ir baigiant mazutais. Ši naftos produktų klasė neapima benzinų.
Ši skysto kuro klasė galėtų vadintis skystasis kuras, jei apimtų benziną.

Klasės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fuel-oil skirstoma į 6 klases (nuo 1-os iki 6-os) pagal virimo temperatūrą, sudėtį ir paskirtį. Virimo temperatūra intervale nuo +175 °C iki +600 °C, o angliavandenilių molekulių grandinėlių ilgis kintas intervale nuo 9 iki 70 anglies atomų. Kuo didesnis fuel-oil klasės numeris, tuo aukštesnė virimo temperatūra ir ilgesnės molekulės. Kartu didėja ir klampumas. Tirščiausi fuel-oil turi būti pakaitinti, kad gerai tekėtų. Didėjant numeriui mažėja ir fuel-oil kaina.

  • Nr. 1 fuel-oil – panašus į žibalą. Šios frakcijos virimo temperatūra seka išsyk po benzino virimo temperatūrų intervalo.
  • Nr. 2 fuel-oil – dyzelinų frakcijos degalai (kuriuos naudoja dyzeliai) bei dyzelinis krosnių kuras.
  • Nr. 3 fuel-oil – retai naudojama distiliuotų degalų frakcija.

Pirmosios trys klasės fuel-oil yra distiliuoti kurai.

  • Nr. 4 fuel-oil – paprastai distiliuoto kuro ir likutinio kuro mišinys (pvz., Nr.2 ir Nr.6). Kartais – grynas sunkusis distiliuotas kuras. Gali būti priskiriamas dyzelinams, distiliatams ar likutiniam kurui.
  • Nr. 5 fuel-oil ir Nr. 6 fuel-oil yra vadinami likutiniais arba sunkiaisiais fuel-oils. Jie yra likučiai, susidarantys distiliuojant atskyrus visas nudistiliuojamas frakcijas. Į juos gali būti įmaišoma distiliuotų lengvųjų frakcijų, kad mišiniai atitiktų tam tikrus vartotojų reikalavimus.