Frankenšteino nuotaka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Panašias reikšmes žr. straipsnyje Frankenšteinas
Frankenšteino nuotaka

PavadinimasBride of Frankenstein
Kilmės šalisJAV
RežisieriusJames Whale
Prodiuseris (-iai)Carl Laemmle, Jr.
Scenaristas (-ai)William Hurlbut
John L. Balderston
VaidinaBoris Karloff
Colin Clive
Valerie Hobson
Ernest Thesiger
Elsa Lanchester
Una O'Connor
Metai1935
ŽanrasSiaubo
Trukmė75 min.
KalbaAnglų k.
Biudžetas400 tūkst. USD
IMDb įrašas

Frankenšteino nuotaka (angl. Bride of Frankenstein) – amerikiečių klasikinis siaubo filmas su komedijos elementais, sukurtas 1935 m., filmo „Frankenšteinas“ (1931 m.) tęsinys. Sukurtas to paties režisieriaus James Whale. Kaip JAV nacionalinė vertybė, 1998 m. yra įtrauktas į Nacionalinį filmų registrą. Filmas sukurtas pagal žymios anglų rašytojos Mary Shelley siaubo romano „Frankenšteinas“ (1818) motyvus.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Monstro vaidmenyje – Boris Karloff

Tai antroji 1931-iais metais sukurto filmo dalis. Joje monstras išmoksta šiek tiek kalbėti.

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Senos pilies jaukioje svetainėje prie židinio šnekučiuojasi trys garsūs Anglijos žmonės: poetai Lordas Baironas, Percy Bysshe Shelley ir jo žmona rašytoja Mary Shelley. Jie aptarinėja ką tik parašytą jos romaną „Frankenšteinas“, kartu perpasakodami filmo „Frankenšteinas“ siužetą. Abu vyrai po ilgų diskusijų pareiškia, kad Frankenšteino monstras (Boris Karloff) neturėtų taip paprastai žūti. Jie pareikalauja rašytojos tęsinio. Iš pradžių ji atsikalbinėja, bet paskui nusileidžia ir sutinka rašyti istorijos tęsinį, improvizuodama pirmosiomis eilutėmis „...niekam ir į galvą negalėjo ateiti, kad monstras išgyveno ugnyje...“. Prologas baigiasi. Filmo istorija prasideda iškart nuo ten, kur pasibaigė pirmasis. Šį kartą daktaras Frankenšteinas jau nebesiruošia pakartoti savo klaidos, tačiau pasirodo daktaras, kuris taip pat perpratęs gyvenimo ir mirties paslaptis. Akivaizdžiai piktų kėslų turintis Frankenšteino kolega įkalbinėja jį sukurti moteriškos lyties padarą, tačiau pasitelkiant jų abiejų žinias, ir tokiu būdu išvengiant anksčiau padarytų klaidų...

Personažai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Palikimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Neįtikėtina besitęsianti filmo „Frankenšteino nuotaka“ sėkmė įtakojo dar kelių istorijos su monstru, kaip pagrindiniu personažu, tęsinių atsiradimą. Vienas iš jų yra ir 1985 metų režisieriaus Franc Roddam filmas „Nuotaka“ (The Bride), kuriame mokslininko Frankenšteino vaidmenį atliko britų dainininkas Stingas, o monstro – amerikiečių aktorius Clancy Brown.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]